Site Overlay

Защо в шунката от магазина има захар?

От пресния свински бут могат да се приготвят много блюда и деликатеси със свинско, но несъмнено най-предпочитана сред деликатесните меса е шунката.

Историята на това вкусно сушено месо неслучайно е дълга, а традициите са сред най- ценените. Още от І век преди Христа шунката е привлякла вниманието на хората и до днес това е неизменно отношение, защото става въпрос за уникален вкус на месото и дълготрайност, която позволява съхранение и консумация на свинското в различни ситуации и разнообразни рецепти.

За приготвянето на домашна шунка съществуват много технологии, разнообразени от особеностите в хранителните предпочитания на хората в различни региони, от климатичните дадености и традициите в кулинарията.

Шунката традиционно е твърде еднообразна като приготвяне. Прави се от свински бут, който се суши, осолява и след това се опушва или подлага на друга обработка, за да придобие някакъв специфичен и отличителен вкус или аромат.

Често при приготвянето на шунка се е използвала и захар. Тя се е добавяла не само за модулиране на вкуса, но и заради свойствата на естествения продукт като консервант. Това е основната причина в шунката от магазина да се открива наличие на захар.

Захарта във фабрично приготвения продукт има и друг смисъл на употреба. Известно е, че във всеки продукт има мокроорганизми и това важи особено за животинските продукти. За да се развиват тези микроорганизми, им е необходима вода. В кристалната си форма, на захароза, при достатъчна концентрация захарта ще изсмуче цялата вода наоколо и ще направи продукта негоден за развитие на микроби.

Повечето микроби не могат да се справят с такава среда и когато са заобиколени от твърде много захар или сол, те умират.

Друг механизъм, по който захарта унищожава активността на микробите, е способността да отслабва молекулната структура на нейната ДНК. Захарта действа като консервант непряко, като ускори натрупването на съединения с антимикробно действие.

С помощта на консерванти се спира появата на мухъл, външни вкусове и аромати, нехарактерни за хранителния продукт.

Консервантите в храните могат да бъдат химически и те имат вредно действие върху организма. Захарта обаче е естествен консервант, даден от природата, и макар наред със солта да имат някои негативни действия върху здравето, те са предпочитан избор за запазване на хранителните продукти за по-дълго време.

Захарта в шунката играе също роля на овкусител и подобрител, замествайки други вредни съставки с химически произход.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *