Site Overlay

Защо гладът е агресия към тялото

Случвало ли ви се е да се ядосате на някого, когато сте се чувствали много гладни? Раздразнението, напрегнатостта, мърморенето и дори яростта могат да се наблюдават при често при хората, които гладуват. Този гняв не може да бъде овладян, като ни кара понякога да вършим доста необмислени действия.

В нашето тяло протичат различни процеси, които са взаимосвързани помежду си и контролират всички системи. Дори и само една от тях да се повреди, то това може да има изключително негативни последици за здравето ни.

Заедно с това, за да е случват всички тези процеси, ние трябва да се храним, като така да снабдяваме тялото ни с енергия. Редовното гладуване води до:

– метаболитни нарушения;

– храносмилателни проблеми;

– сърдечни заболявания;

– нарушава се синтеза на хормоните и ензимите в организма;

– мускулите губят еластичността си;

– проблеми с очите.

Разбира се, че това са само част от проблемите, до които може да доведе гладуването. Ако трябва да обобщим това, то можем да кажем само едно, а именно че това е истинска агресия спрямо нашето собствено тяло. Ние сме отговорни за нашето здраве и само от нашите усилия, начин на живот, хранене и редица други фактори зависи пряко нашето самочувствие.

Ако непрестанно гладувате, тогава бъдете готови към това, че няма да имате сили, ще се чувствате постоянно изтощени и ще ви се спи през целия ден. Заедно с това, рискът да получите проблеми с щитовидната жлеза е огромен, което е много опасно за вашето здраве и самочувствие като цяло.

И така, ако не се храните, тогава не се учудвайте и на постоянните пристъпи на гняв и агресия. Именно затова е много важно да се храните здравословно с храни, които са богати на сложни въглехидрати. Простите въглехидрати като захар, брашно, сладкиши трябва да бъдат ограничени, особено ако искате да отслабнете без вреда за здравето ви.

Когато сте гладни, вие просто се превръщате в кълбо от нерви, но и не можете да вършите обичайните си лични или работни задължения. Важно е не просто да се храните веднъж на ден, а да имате изграден режим, който да спазвате.

Изключително вредно е стомахът ви да е празен повече от 5-6 часа, като това важи още по-силно за децата. Старайте се да наблягате на здравословно приготвената храна, като варената или задушената.

Гладът е агресия спрямо тялото ни, защото той кара нашия двигател на всички системи да спира, тъй като банално няма енергия. В този случай се включват в началото компенсаторните механизми, но ако това е постоянна практика, тогава най-много страда черният дроб, което може да доведе до много сериозни проблеми с този жизненоважен орган.

Хранейки се здравословно, ще видите че много скоро ще постигнете така желаната фигура, но без да се налага да подлагате организма си на огромен стрес.

Заедно с това гладуването е изключително опасно като цяло за организма и може да доведе дори до смърт. Именно затова в никакъв случай не бива да спазвате диетите, които се основата на продължително гладуване и пиене само на течности.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *