Site Overlay

Защо зехтинът Екстра Върджин е най-здравословната храна на земята?

Ползата от употребата на мазнини е доста противоречива. Още има спорове относно полезността на животинските мазнини, за мазнините от семена и почти всички други масла.

Една от малкото мазнини, за които всички са единодушни, че е здравословна, е зехтинът. Тази растителна мазнина, част от средиземноморската диета, е основен хранителен продукт за някои от най-здравословно живеещите човешки популации в света.

Защо зехтинът Екстра Върджин е най-здравословната храна на земята?

Изследванията върху зехтина показват, че мастните киселини и антиоксидантите в него притежават някои мощни ползи за здравето, като например намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Какво представлява зехтинът и как се прави?

Зехтинът е масло, което се получава от пресоване на плодовете на маслиновото дърво – маслините. Процесът е невероятно прост, само натискате маслините и маслото излиза.

Със зехтина обаче има един проблем. Невинаги той е това, което мислите. Някои разновидности на зехтина могат да бъдат извлечени чрез химикали или разредени с други, по-евтини масла.

Следователно купуването на зехтин е много важен момент и трябва да се научим как да изберем истински зехтин. Най-добрият вид зехтин е необработеният. Извлича се с естествени методи и се стандартизира за чистота и определени сензорни качества като мирис и вкус.

Зехтинът Екстра Върджин има отличителен вкус и съдържа високо ниво антиоксиданти, затова е толкова полезен. Освен него имаме леки рафинирани маслинови масла, при които са използвани разтворители, третират се с топлина и дори често се разреждат с други, по-евтини масла, като соево и рапично масло.

Здравословни ползи от зехтина

Истинското маслиново масло е заредено с антиоксиданти, съдържа малки количества витамини Е и К, и е мощно средства за борба с хроничните възпаления, сърдечните заболявания, диабета, болестта на Алцхаймер и артрита.

Зехтинът е бори успешно с възпалителните процеси в тялото. Смята се, че може да намали стойностите на възпалителни маркери като С-реактивен протеин.

Зехтинът облекчава болките. Количеството на олиокантал в 3-4 супени лъжици екстра върджин зехтин имат ефект, подобен на 10% от дозата за възрастни на ибупрофен.

Зехтин Екстра Върджин предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Според проучване върху средиземноморската диета зехтинът намалява сърдечните пристъпи, сърдечните удари и смъртността от тях с 30%.

Зехтинът Екстра Върджин е широко използван в Гърция

Зехтинът влияе и върху съсирването на кръвта. Предотвратява нежеланото съсирване, което е основната причина за сърдечните атаки и инсулти.

Олеиновата киселина, която се съдържа в зехтина, е силно устойчива на окисляване и има благотворен ефект върху гените на рака. С това се обяснява по-ниската заболяваемост на хората на средиземноморска диета от ракови заболявания.

Зехтинът има благоприятно въздействие върху мозъчната функция и пази от болестта на Алцхаймер.

Можете ли да готвите със зехтин?

Зехтин Екстра Върджин съдържа предимно мононенаситени мастни киселини, което го прави доста устойчив на високи температури. Той е много безопасен, дори за готвене на високи температури.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *