Site Overlay

Защо комбинацията натриев бензоат с витамин С е канцерогенна

Консервантите се използват за запазване на продукт с естествени съставки, който влиза в контакт с въздух и влага. Популярният хранителен консервант натриев бензоат (E211) е ефективен срещу дрожди и плесени. В допълнение, това съединение е добре разтворимо във вода и алкохол и лесно се отделя от организма чрез бъбреците.

Бензоената киселина и нейните соли – бензоатите, се намират в плодовете – червени боровинки, черни и сини боровинки, ябълки и др., въпреки че индустрията използва техния синтетичен аналог.

Преди няколко десетилетия Американската агенция по храните и лекарствата установява повишени нива на опасното канцерогенно вещество бензен (C6H6) в безалкохолни напитки, които съдържат както аскорбинова киселина (витамин С), така и бензоати.

Защо е опасен безенът?

Тежко отравяне с бензен води до смущения на централната нервна система, гърчове, повръщане, безсъние и пр. Лекото отравяне се проявява с увреждане на органите а кръвта, промени в количеството и състава на белите кръвни клетки, кръвоизливи по кожата и лигавиците и пр. Продължителното влияние на бензена може да предизвика различни форми на рак.

Според британският учен Питър Пайпър, професор на молекулярната биология в Университета на Шефилд, бензен вреди на човешката митохондриална ДНК. Митохондриите са пряко свързани с процесите на стареене и клетъчния метаболизъм. Увреждането и може да доведе до много сериозни последици: да провокира болестта на Паркинсон и редица невродегенеративни заболявания.

Има доказателства, че бензенът е причината за различни видове левкемия, апластична анемия. Въпросът далеч не е напълно изяснен. Учените смятат, че няма безопасна концентрация на бензен за хората. Няма и информация за ефектите от многократното поглъщане на натриев бензоат в организма.

Учените предполагат, че бензенът в безалкохолните напитки се е образувал при взаимодействието на натриевия бензоат с витамин С, въпреки че при нормални условия това е почти невъзможно. Проведени са проучвания, за да се установи механизмът на такава трансформация.

Какво казва органичната химия?

Натриев бензоат с витамин С

Снимка: Диана Костова

Теоретично при висока температура и високо налягане натриевият бензоат в кисела среда може частично да се превърне в бензен. Вторият механизъм на превръщане на бензоатите в бензен е дългосрочното нагряване с основи. В този случай пълната конверсия на бензоат в бензол е невъзможна при производство на хранителни продукти. Следователно, от химическа гледна точка, едновременното присъствие на консерванта натриев бензоат и витамин С не трябва да ни притеснява. Между другото, бензоатите и витамин С присъстват заедно в плодовете, за които споменахме по-горе, но ги ядем спокойно и не се страхуваме от отравяне с бензол.

Какво казва биохимията?

Американски изследвания на безалкохолни напитки показват наличието на 10 частици бензен на милиард, което е два пъти повече от нормите на този замърсител за питейна вода. Но няма директни доказателства, че бензенът се образува в сокове и сладки напитки именно поради взаимодействието на бензоатите и аскорбиновата киселина. Научните документи описват възможността за превръщане на бензоатите в бензен в присъствието на аскорбинова киселина, но това ще изисква ензими или йони на желязо или мед, както и нагряване или слънчева светлина.

Въпреки това диетичните регулатори в Съединените щати и Европа препоръчват на производителите да намалят съдържанието на Е211 в храните и да се избягва пиенето на напитки, съдържащи както Е211 (натриев бензонат), така и Е300 (аскорбинова киселина) в горещините.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *