Site Overlay

Здравето и храненето ти за висят от твоята кръвна група

Кръвта играе огромна роля във функционирането на човешкото тяло. Чрез нея се доставят необходимите за организма хранителни вещества, витамини и минерали. Кръвта е уникална, като започва да придобива характерните си черти още от утробата на майката.

Още в древността хората са вярвали, че кръвта има мистични свойства. Смятали са, че тя носи жизнените сили на човека. Освен това са считали, че по кръвта могат да познаят какви са особеностите на човека.

Най-разпространени са три основни кръвни груби – А, В, АВ и 0, но съществуват и техни вариации. Правят се стотици проучвания, голяма част от които са установили връзка между заболяванията и кръвната група. Установено е дори, че има връзка и между личността на човека и неговата кръвна група.

Смята се, че хората с кръвна група А са по-артистични и спокойни, онези с кръвна група В – целеустремени. Комбинацията от тези две – кръвна група АВ – представлявали хора, които обичат да помагат на околните. Смята се, че хората с кръвна група 0 са по-креативни, по-приказливи и по-отзивчиви. Те обаче се справят по-трудно в стресови ситуации, за разлика от останалите.

Учените установили връзка между кръвната група и склонността към алкохолизма. Последните проучвания показват, че хората, чиято кръвна група е А, са по-склонни да се отдадат на алкохола от останалите.

Заболявания и кръвната група

Напоследък стана особено актуално да се говори за предразположеността на определени кръвни групи към коронавируса. И макар че на този етап няма единно научно становище по въпроса, твърде се, че хора с кръвна група А е по-вероятно да се заразят с COVID-19.

Учени от Ухан (откъдето всъщност тръгна коронавирусната инфекция) са изследвали кръвните проби на 2 173 пациенти от различни части на Китай, заразени с коронавирус. Резултатите им показват, че хора от група А са потенциално най-застрашени от заразяване с коронавирус.

Те са и най-малко устойчиви срещу инфекции и, съответно, вероятността да боледуват тежко е най-голяма. Хора с нулева кръвна група, напротив, са най-устойчиви.

Въпреки това проучването е проведено сред много малка извадка и не могат да се считат за напълно достоверни.

Рак и кръвната група

Шведски учени наскоро публикуваха резултати от свое изследване, което показва връзката между кръвната група на човек и възможността за развитие на рак. Те са анализирали данни на повече от 1 милион души в период от 35 години.

Констатациите показват, че хората с нулева (0) кръвна група са по-защитени от рак. Проучването разкрива, че тези, които имат кръвна група А, са с по-висок риск от развитие на рак на стомаха, докато тези с кръвна група В и АВ са по-склонни към рак на панкреаса.

Учените също заявяват, че образуването на ракови тумори често е причинено от алкохол, цигари и нестероидни противовъзпалителни средства.

Хранене и кръвната група

Храненето и кръвната група също вървят ръка за ръка. Например, хората с кръвна група А усвояват по-лесно въглехидратите, точно обратното е при тези с група 0. При тях въглехидратите се усвояват значително по-бавно, което води до подуване на корема.

Хранене и и кръвната група

21% е шансът представителите на кръвните групи А и В да развият диабет тип 2, спрямо тези, чиято кръвна група е 0.

Загуба на паметта и кръвната група

Представителите на кръвна група АВ са по-предразположени към развиването на деменция. 82% от тях развиват когнитивни нарушения

Забременяване и кръвната група

Не е напълно доказано, но вече има няколко научни публикации, които твърдят, че жени с кръвна група 0 изпитват по-големи трудности със зачеването.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *