Site Overlay

Здравословни ползи и приложения на синапеното брашно

Синапеното брашно се прави от смлени или счукани на дребно семена от растението синап. Това е едно лечебно средство, което е много добре познато на народната медицина. Днес е по-рядко прилагано – при това съвсем незаслужено, тъй като има голяма ефективност при определени състояния.

Например – синапеното брашно се използва много успешно за лечението на астма и белодробни възпаления или заболявания, придружавани от кашлица.

Едновременно с това е чудесно средство за справяне с артритни болки, възпаления на ставите, ревматизъм и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Ето как да използваме синапено брашно.

Синапена лапа

Един от най-разпространените начини за използване на синапеното брашно е синапената лапа.Тя силно стимулира кръвообращението и действа силно загряващо.

Снабдете се с марля от аптеката, която да е достатъчно голяма, за да покрие мястото, на което ще налагате лапа. Ако имате под ръка чист памучен плат, също може да ви свърши работа. Върху него ще нанесете смес, приготвена от синапено брашно, бяло брашно и хладка вода. Съотношението на съставките е различно според това колко време искате да престои синапената лапа върху мястото, което ще третирате.

Имайте предвид, че лапите със силна смес може да изгорят кожата и да нанесат вреда, ако останат повече, отколкото трябва. Обикновено лапите остават върху кожата от 20 до 30 минути.

За целта използвайте съотношение на синапеното брашно към бялото брашно едно към четири – една част синапено брашно и четири части бяло брашно. Така ще направите достатъчно ефикасна, но не и прекалено силна лапа. Подходяща е и за нанасяне върху гръдния кош, тъй като подпомага отхрачването и се справя бързо с настинките.

С марля или памучен плат покрийте частта от тялото, на която искате да направите лапа. След това поставете отгоре приготвената смес, покрийте с друго парче плат и притиснете добре. Задръжте така, като след няколко минути започнете леко да повдигате края на лапата периодично, за да проверявате състоянието на кожата.

Нормално тя порозовява или се зачервява леко. Но ако стане прекалено червена или на мехури – дори преди изтичането на 20-30 минути, незабавно премахнете лапата.

Синапени вани

Синапено брашно при артритни болки

Те са също много ефективни и лесни за приготвяне. Достатъчни са около 200-250 грама синапено брашно, предварително размесено с топла вода. Така подготвената смес изсипете във ваната, която вече сте напълнили с топла вода. Останете вътре в продължение на не повече от 20-30 минути.

Може да правите и локални бани – на крака или ръце при артритни болки и ставни заболявания. В такъв случай намалете количеството на синапеното брашно. Използвайте 2-3 супени лъжици от брашното за един средно голям леген топла вода.

Синапен компрес

В половин литър топла вода накиснете за около 5 минути една супена лъжица синапено брашно, а после прецедете през марля. В получената течност потопете памучен плат или голяма марля. Изстискайте от излишната течност и поставете на проблемното място. Дръжте така в продължение на час или максимум два. Компресът е особено подходящ при бронхити.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *