Site Overlay

Здравословни ползи от Гуава | Gotvach.bg

Гуава е много разпространена в азиатските страни, като в днешно време се среща и в западния свят особено заради големи здравословни ползи на плода. Те се оприличават на круша, но са с по – кръгла форма, чиято външна повърхност е със светло зелен, жълт или кафеникав цвят, когато са узрели. Те са сезонни плодове, с бяла или кафеникава вътрешна част и много малки твърди семена. Гуавата се консумира сурова или под формата на вкусни конфитюри или желета.

Нещото което прави плода по–екологично чист и полезен е факта, че неговата външна обвивка го защитава така добре, че не се налага да се прилагат различни пестициди за неговото оцеляване.

Гуавата е много богата на баластни вещества (най – общо те предствляват въглехидрати и липиди, които пречистват организма), както и на витамини, протеини и минерали, като отсъства холестерол и са налице малко смилаеми въглехидрати. Тя насища организма за по – дълго време, поради което е подходяща храна при различни диети. За разлика пък от други плодове като ябълки, портокали, грозде и други, съдържа по – малко захар, особено суровата гуава. И колкото и странно да звучи, гуава е пръв помощник при хора нуждаещи се да качат няколко килограма. Навярно този двойнствен ефект се дължи на това, че е много богата на хранителни вещества, които поддържат метаболизма като регулира и помага за правилното усвояване на веществата.

От витамините се среща витамин А, който знаем е много полезен за зрението. Приемът на този плод забавя появата на катаракта, дегенерация на макулата (малка област в центъра на ретината, която ни позволява да виждаме ясно) и общото здраве на очите.

А витамин С, което се открива тук е в стойности четири пъти по – високи, от тези в портокалите. Знаем, че този витамин осигурява много антиоксиданти, които повишават имунитета и предпазват от разпространението на свободни радикали в тялото, а от там и до поява на сърдечно – съдови заболявания или злокачествени заболявания.

Плодът се използва за превенция от рак, гуава има способността да инхибира (потиска) растежа и метастазирането (разпространението) на раковите клетки. След многобройни проучвания се установява, че гуавата е подходяща при рак на простатата, рак на гърдата и рак на устната кухина. Изготвено масло от листата на гуава има доказан лечебен ефект, достоен да мери своите качества с други медикаменти. Той е богат на ликопен – мощен антиоксидант, който подсилва ефекта срещу ракови клетки.

Здравословни ползи от Гуава

Съдържа още витамин В3 и В6. Витамин В3 може да увеличи притока на кръв и стимулира когнитивната функция, а витамин В6 е добър хранителен елемент, особено за мозъка и нормалната нервна функция.

Гуава помага при лечение на диария, дизентерия, гастроентерит. Тя съдържа в себе си съединения (астрингенти), които се съдържат в суровата гуава и в нейните листа. Те са алкални по природа и имат антибактериални и дезинфекциращи свойства. В момента на дъвчене тя подпомага и здравето на устната кухина, заздравявайки венците и укрепвайки зъбния емайл.

Освен при диария е подходящ и за лечение на запек, което е поредният случай на двойнствен ефект на този вкусен плод. Той е богат на диетични фибри, а семената му са отлични лаксативи (очистително действие). Всичко това регулира перисталтиката, подпомага организма да задържа течности.

В нея се съдържа и много мед, заради което тя регулира функцията на щитовидната жлеза като контролира производството и усвояването на хормони.

Ползите не спират до тук, гуава се добавя към храни при кашлица и грип. Гуава помага за поддържане на здрава, красива и стегната кожа, освен това тя намалява холестерола в кръвта и намалява артериалното налягане.

Редица проучвания посочват този плод за подходящ при диабетици заради диетичните фибри, които се съдържат в нея. Те подпомагат усвояването на захарта и намалява риска от резки промени в нивата на кръвна захар. Смята се, че гуавата може да предотврати поява на диабет.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *