Site Overlay

Здравословни ползи от теф | Gotvach.bg

Теф има консистенцията и формата на маковите семена и представлява вкусен зърнен продукт. Може да си купите теф в различни цветове – от бяло, червено до тъмно кафяво, а тази африканска зърнена култура има вкус, подобен на лешник.

Теф расте предимно в Етиопия и е много устойчив на лоши метеорологични условия. Приготвя се бързо и лесно и влиза в безброй рецепти за бисквити, палачинки, тестени изделия и други.

Но не само това го прави добър избор за нашия хранителен режим. Хранителният състав на теф е впечатляващ – зърнената култура е изключително богата на калций, като с това превъзхожда другите зърнени храни. А калцият предпазва от напълняване и стимулира изгарянето на мазнини, освен това релаксира мускулатурата и заздравява скелета.

В теф се съдържат още витамин В1 (поддържа нервната и сърдечно-съдовата система ), барий (укрепва имунната система), фосфор (подобрява храносмилането), желязо, мед (притежава противовъзпалителни свойства) и аскорбинова киселина (витамин С), който обичайно не се среща в зърнените култури. Теф е много ценен източник на желязо, понеже то бързо и лесно се усвоява от организма и предотвратява появата на анемия.

Многоценно качество на теф е това, че е безглутенова храна. Това го прави отличен избор за поддръжниците на безглутенова диета и особено за хората с със заболяването цьолиакия.

Друга много значима съставка в теф е наличието на фибри, които стабилизират нивата на кръвната захар. По тази причина той е много полезен за прием от диабетици, както и като превенция от затлъстяване, като участва и в регулацията на чревната перисталтика. Така човек се чувства сит за по-дълго време, без да са налице тежест и болки в корема.

В състава на теф има и протеини, дори в количество повече от пшеницата, а е и с отличен аминокиселинен състав, като съдържа малко мазнини.

В теф се съдържа и натрий, който е важен за поддържане на кръвното налягане и здраво сърце. Препоръчва се той да се приема необработен, като така ще е лишен от добавените му консерванти.

Теф е универсален зърнен продукт, разбира се, отличим от останалите с липсата на глутен и наличието на големи количества калций и витамин С. Той е отлична суперхрана, която може да бъде приготвена задушена, печена или варена. От теф може да приготвите всякакви вкусотии, стига да развихрите въображението си.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *