Site Overlay

Здравословни ползи от физалис | Gotvach.bg

Физалис (Physalis), известен на английски като Goldenberry, прилича по размер и форма на чери домати. Името им идва от латинската дума phusan, която означава да се изморявам. Плодовете на физалиса се намират се в малка хартиена кутийка като китайски фенер.

Когато е узрял, плодът е с ярко жълто-оранжев цвят и леко тръпчив вкус. Те се отглеждат главно в Колумбия и Южна Африка като съществуват над 80 вида физалис.

Един от тези видове Physalis peruviana се смята, че произхожда от Южна Америка, и по-специално идва от планините на Колумбия, Еквадор, Перу и Чили.

Той може да се консумира суров, като трябва да се махне ципата и да се измие, за да се отстранят токсичните агенти, които понякога причиняват диария.

Този вид физалис може да се добавя към салати, сладкиши, а с добавка от малко захар са идеални за направата на сок. В сладкарството предизвикват фурор заради красотата, която придават като завършващ детайл на различни специални торти и сладкиши, както и сладкарски кремове.

Ползи от консумацията на физалис

Освен че се ползва за храна, плодът на физалис има много ползи за здравето – има доказани антипиретични качества (намаляват повишената телесна температура), противовъзпалителни, диуретични (по – често уриниране) и антиревматични свойства.

Физалис е източник на много антиоксиданти, като аскорбинова киселина (Витамин С), Витамин Е, Витамин А, също и желязо, калий, фосфор, магнезий, Силиций и други. Дори и в сушен вариант физалис (известен като инка бери) е много богат на антиоксиданти, които обичайно се съдържат в семената му и благодарение на тях организмът се поддържа в добро здраве.

Те го предпазват от свободните радикали (каквито са тези, получени в резултат на цигарен дим, слънчева радиация и други). Съдържа още витамин Р, който улеснява абсорбцията (усвояването) на витамин С, има и витамини В комплекс като тиамин, който има значение за метаболизма на кожата, очите, мозъка.

Налице е и завидно количество калций, който осигурява здрави кости, както и протеини, необходими за производството на червените кръвни клетки.

Някои проучвания показват, че физалис намалява нивата на лошият LDL холестерол благодарение на съдържащият се в него пектин.

Заради това, че физалис съдържа и естествена фруктоза, се смята за отлична здравословна закуска и източник на много енергия. Това е така независимо от факта, че е нискокалоричен и 100 грама от него се равняват на 53 ккал.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *