Site Overlay

Здравословни ползи от чуфа | Gotvach.bg

Чуфа или наричана още земен бадем, Cyperus esculentus, тигрова ядка и други се посочва за най – богатият източник на фибри в природата. Съставките ѝ от много време са признати за полезни, още древните египтяни са знаели за чудотворното действие на чуфа. Освен това чуфа има и високо енергийно съдържание идващо от наличните нишесте, мазнини, захари и протеини.

Тя е богата и на минерали (Фосфор, Калий, Калций, Магнезий и Желязо) така необходими за здравето на костите и възстановяването на тъканите и мускулите. И тук има в изобилие Витамин Е, който е много важен на мъжката и женската плодовитост. Този витамин забавя стареенето на клетките, подобрява еластичността на кожата, като я прави гладка и сияйна. Тя съдържа голямо количество и Витамин С и В1, като последния балансира ЦНС (Централната нервна система) и така подпомага организма да се адаптира по – лесно в стресови ситуации.

Консумацията на чуфа се препоръчва при хора, които страдат от лошо храносмилане, метеоризъм (газове в червата) и диария, понеже тя осигурява няколко храносмилателни ензима регулиращи метаболизма.

Съдържащата се в чуфа олеинова киселина, от своя страна, регулира нивата на лошият LDL холестерол и едновременно с това предпазва организма от развитие на атеросклероза, сърдечен удар и други. А някои хора считат, че успява да намали и риска от развитие на злокачествено заболяване на дебелото черво.

В сладкарските фабрики на някои страни земен бадем се добавя към шоколад, какао, бонбони, разкошни торти, от него правят и вкусна халва. Ястия, приготвени с брашно от земен бадем, се усвояват добре от организма. Испанците са се научили да извличат от плодовете на земния бадем мляко, което има лечебни свойства и се използва за лечение на стомашни заболявания.

В Китай сокът от чуфа се използва още за регулиране на менструалния цикъл, при язви в устната кухина, венците и като мощен афродизиак.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *