Site Overlay

Здравословни ползи от шипка | Gotvach.bg

Шипката се използва за лечение на различни неразположения още от древността. Растението е богато на витамините С, А, К, Е, съдържа в себе си и минералите – калий, калций, магнезий, манган.

Всъщност, шипката вид диворастяща роза – многогодишно бодливо растение. Цъфтежът се наблюдава в период май-юли, а зрялостта на плодовете се осъществява през есента. Цветчетата имат бледорозов или бял цвят, а плодовете са червено-оранжеви до яркочервени.

Макар че билката не е достатъчно изследвана, за да се докажат със сигурност нейните положителни свойства, много хора се доверяват на чая от шипки, защото са изпитвали облекчение при консумацията му.

Заради голямото количество витамин С, което се съдържа в шипката, тази билка безспорно е един от най-добрите избори за стимулиране и на имунната система.

Изключително подходяща за предпазване от грип и настинка, шипката може да се пие и след като вече сме се разболели. В тази ситуация, билката ще ни помогне по-бързо да се възстановим. Билката облекчава възпаленото гърло, запушеният нос, проблеми с белите дробове. Отварата от шипка подсилва имунната система и намалява честотата на настинките, ето защо е хубаво да се пие профилактично. Упоритата кашлица може да бъде облекчена с компрес от шипков чай.

Освен това шипката има още кръвоспиращо и запичащо действие, понижава съдържанието на холестерол в кръвта, полезна е за консумация при пясък в бъбреците и жлъчния мехур, кръв в урината, хемороиди.

Смята се, че чаят от шипка може да понижи кръвната захар, влияе много добре при състояние като инфекциозния хепатит. Освен това повишава физическата работоспособност.

Интересен факт е, че плодовете на шипката са с по-богато съдържание на каротин от морковите (които изобилстват от него). Каротинът е най-силния сред антиоксидантите. Приемът на препоръчителното количество антиоксиданти може да намали значително риска от развитие на рак.

Препоръчва се при трудно уриниране, суха и мъчителна кашлица, хронично възпаление на бъбреците, диария, обилна или болезнена менструация. Комбинирането ѝ с някои други полезни билки – градински чай, лавандула, меча стъпка, засилва обезболяващия ефект.

Чай от шипкови клонки и листа помага при стомашен дискомфорт – радикулит, колики, метеоризъм и диария.

Шипката подобрява обмяната на веществата, пречиства организма от токсини, облекчава болки в ставите, а по време на диети значително намалява усещането за глад.

Шипката е изключително полезна при остеоартрит. Доказано е, че плодът се приема 2 пъти дневно под каквато и да е форма в продължение на 3-4 месеца, болката и симптомите на заболяване биват значително облекчени. същото е действието при ревматоидния артрит.

Отварата от шипки действа успокояващо на нервната система и помага при безсъние, стрес или състояние на депресия.

Част от веществата, съдържащите се в шипката, съдействат за укрепване на венците и спиране на кървете, ако е налице такъв проблем. Може да приемате настойки, чай, отвари на основата на шипка.

Билката играе важна роля при образуването на червени кръвни клетки, препоръчва се при анемия и диабет. Шипката има положително действие при сърдечни проблеми, бъбречни кризи и други състояние, свързани с тях. Помага за понижаване на кръвното налягане, за нормализиране движението на кръвния поток, както и при чернодробни заболявания. Шипката ще помогне в борбата с камъни или песъчинки в пикочните пътища, трудно уриниране, както и за различни инфекции.

Шипки в купа

Не на последно място отварата от шипка е чудесно средство за почистване на кожата, а маслото от шипка помага за лечението на акне, дерматит, рани от залежаване и напукани зърна при кърмачки. Освен това съдейства за изравняване на тена и за заздравяване на рани.

Може да направите компрес с отвара от шипка при възпаление на очите. Билката ще облекчи неприятното състояние и ще помогне за лечението му.

Можете да съживите и хидратирате косата си, като смесите отвара от шипка с овесени трици. Добавете към тях 1 с.л. лимонов сок – нанесете сместа на суха коса и изчакайте половин час. После изплакнете.

Чай от шипки се приготвя, като се залеят няколко сушени плодчета от билката и се оставят да се запарят десетина минути, след което се прецежда. Той има доста тръпчив вкус, така че можете да добавите малко мед, за да се подслади.

Отварата направете по следния начин:

– Загрейте половин литър вода и след като заври, залейте 3 с.л. плодове от шипка. Варите десет минути в затворен съд и после пиете по 1 кафена чаша три пъти на ден.

Бъдете внимателни при консумацията на шипки – трябва да измиете много добре плодове, да отрежете връхчетата и да почистите семките, защото иначе може да предизвикат дразнене и разстройство в стомаха.

Внимание! Не приемайте билката, ако сте алергични или имате непоносимост към нея! При предозиране са възможно странични реакции като главоболие, умора, гадене и повръщане, стомашен дискомфорт, запек, проблеми със съня, сърцебиене. Не се препоръчва консумацията ѝ от бременни жени, от хора, претърпели скорошна хирургическа намеса или от хора със заболявания на кръвта!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *