Site Overlay

Златна лютеница – Рецепта | Gotvach.bg

“Само време си отделете, ние ви даваме безценната рецепта за златна лютеница”

Начин на приготвяне:

Лютеницата е златна, защото пропорциите на всички продукти са съгласно серията на Фибоначи и Златното сечение. Създадох тази рецепта, след като анализирах сравнително над 200 рецепти за лютеница, които съм събрал при кулинарните си експедиции в страната.

Рецептата за златна лютеница е с продукти, които статистически са най-често използваните. Вкусът е уникален и това е доказателство, че кулинарията освен изкуство е и наука.

1. Чушките и патладжаните се изпичат, обелват и мелят с месомелачка.

2. Морковите се сваряват и също минават през месомелачката.

3. Доматите се мелят с машинка за отстраняване на обелките и семките.

4. Лукът се изпича както е с обелките, след това се бели и се мели с месомелачката.

5. Първ, слагат се доматите да се изварят с малко от виното (200 мл).

6. Когато доматите се сгъстят, се добавят чушките, патладжаните, морковите, лукът и счуканият чесън. Добавя се още малко вино (200 мл) и се изварява още малко.

7. Прибавят се подправките, сол, мед и останалото вино. Изварява се още 5-10 минути и малко по малко започва да се добавя олиото при непрекъснато бъркане, за да се поеме цялото количество от лютеницата. Изварява се още малко, докато бъркалката започне да прави пътечка в тавата.

8. Пълнят се бурканчетата, като в някои от тях се слага по една разполовена люта чушка. Стерилизират се за 20 минути след завиране на водата.

От тази доза се получават около 16 кг готова лютеница и излезнаха 50 бурканчета от по 300 мл.

Преизчислената доза за експеримент в условията на апартамент е:

2.1 кг червени чушки

1.3 кг червени домати

800 г патладжани

300 г моркови

200 г лук

3 скилидки чесън

1-2 броя люти чушки

30 г пчелен мед

100 мл червено вино

100 мл олио

сол на вкус

1 к.л. черен пипер

½ к.л. кимион

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *