Site Overlay

Ивановците трябва да приготвят свинско за празника

Ивановден е най-празнуваният имен ден в страната ни, като на 7 януари около 300 000 българи ще подредят трапеза за гостите си, на която задължително трябва да присъстват няколко ястия.

По традиция на Ивановден трябва да се приготвят свински ребърца с кисело зеле, варено жито, ошав от сушени плодове, баница със сирене, луканка и кървавица.

Ивановден се празнува също като ден на кумството, заради което хората, които са сключили брак през последната година, трябва да посетят своите кумове. Кумовете ще ги напръскат с вода за здраве, а младото семейство трябва да дари кумовете си с вино, кравай и свинско месо.

Именици на 7 януари са всички, които носят имената Иван, Иванка, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоана, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жана, Яна, Янко и техни производни.

Според църковния календар денят е почитан в чест на Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Според старите обичаи жените трябва да донесат рано сутринта вода в дома си, с която да измият децата си.

Свинското месо присъства на трапезата за Ивановден, тъй като в миналото той е бил един от основните зимни продукти и много често се е консумирал до Великденския пост.

За приготвянето на свинските ребърца ще за ви необходими 1 килограм свински ребра, 500 милилитра прясно мляко, 50 милилитра водка, 1 чаена лъжица сол, 3 щипки черен пипер, 2 супени лъжици горчица и 200 милилитра бяло вино.

Ребрата се мариноват във водката, горчицата и прясното мляко, след което се измиват и поръсват със солта и черния пипер. Накрая се поливат със виното и се пекат за около 90 минути при 180 градуса.

Какво да приготвим за Ивановден

В зимния месец може да приготвите и празничен ошав, към който да се добавят подправки като канела и карамфил.

Основните продукти, които ще са ви необходими за ошава, са 40 милилитра лимонов сок, 250 г сушени плодове, 2 л вода, 200 мл червено вино, 300 г захар и кората от половин лимон.

Сушените плодове се заливат с водата и се варят до тяхното омекване, след което се прибавят останалите продукти и се оттегля от котлона след 3-4 минути варене.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *