Site Overlay

Идеи за вкусен ошав | Gotvach.bg

Ошавът е едно от традиционните ястия, които се поднасят на Бъдни вечер. Той се прави от сушени плодове и традицията повелява да се приготви няколко дни преди празника. Тази зимна ароматна традиция далеч не е задължителна само за този празник.

Задължително ошав се съхранява на студено и тъмно място, като преди да се сложи на празничната трапеза, се подслажда с малко мед.

Ошавът може да се приготви от различни плодове, но най-често се прави от ябълки, стафиди, круши, дренки, сини сливи и кайсии.

Класическа рецепта за вкусен ошав

Необходими продукти:

– 250-300 грама ошав (микс от ябълки, стафиди, круши, дренки, сини сливи и кайсии);

– мед;

– вода;

– по желание можете да добавите и 1-2 пръчки канела.

Ако сте решили да ползвате сушените плодове от магазина, тогава задължително ги измийте преди това. Най-добре е да ги накиснете за няколко часа в студена вода, а след това ги сложете да се варят на котлона. Важно е да ги следите, като всички плодове трябва да омекнат добре, но не и да станат на каша.

Ако сте решили да експериментирате и искате да сложите 1-2 канелени пръчици, тогава ги сложете, когато ошавът е на котлона, за да пуснат аромата си и да добавят една по-различна нотка към традиционния ошав.

След като всички плодове са се сварили, сложете ошава в хладилника, за да се охлади и добавете малко мед, за да го подсладите. Преди нашите майки и баби са го правили 3-4 дни преди Бъдни вечер, но днес повечето домакини се заемат с това един ден преди празника.

Желиран ошав

Предлагаме ви и да поекспериментирате тази година, като за целта да приготвите един по различен желиран ошав.

И така, след като се приготвили класическия ошав, следва да го овкусите с кафява захар или мед по ваше желание. На всеки 500 милилитра течност се слага по 10 грама желатин, като тук е важно да прецените неговото количество, имайки предвид това колко ошав сте приготвили за празничната вечеря с вашето семейство.

Желиран Ошав

Преди това задължително накиснете желатина в студена вода, имайки предвид указанията на опаковката. След това го смесете с горещия подсладен вече ошав.

Разбъркайте всичко добре, докато желатинът не се разтвори напълно. Оставете така приготвения ошав да се охлади до стайна температура и го прелейте в няколко купички. Оставете го да стегне за 4-5 часа в хладилника.

Можете да го сервирате както в самите купички, така и до го извадите от тях, като за целта преди това ги потопите за малко в гореща вода. После обърнете купичките в чинийки, като желирания ошав ще излезе много лесно.

Експериментирайте в кухнята и изпробвайте различни рецепти, като така винаги ще можете да изненадате вашите гости с нещо различно на празничната трапеза. Ако и вие искате да опитате нещо интересно, тогава смело можете да приготвите тази година желиран ошав за Бъдни вечер или без повод.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *