Site Overlay

Изградете си тези навици при пазаруване в името на околната среда!

На 5 юни се отбелязва Световен ден за опасване на околната среда, така че нека поговорим повече за този огромен проблем, който заедно с глобалното затопляне трябва да се дискутира непрестанно.

В недалечното минало нашите родители пазаруваха безалкохолни напитки и бира само в стъклени бутилки, кисело мляко – от стъклени бурканчета, халва, сладко и сирене в специална хартия, екологична и рециклируема. А хлябът и плодовете бяха в касетки. Имаше метални кутии на някой продукти, които се изхвърляха.

Родителите ни имаха специална торба за всичко. Винаги отиваха до магазина с торба, както и със съответния брой бутилки и бурканчета.

Днес обаче на всички им е много по-лесно да отидат до магазина с празни ръце и оттам да си купят така необходимата им найлонова торбичка. Освен това в магазина почти всички продукти са в найлонови или пластмасови опаковки, като добавим и презастраховането – да не ми се скъса и да изцапа, за нещо дребно ние използваме по куп излишни опаковки.

Възможно ли е да преустановим тази така вредна за планетата практика. Да, с допълнителни усилия от наша страна, тъй като наложените порядки са лесни и удобни, но както всички виждаме, твърде вредни за околната среда и за нас самите.

Как бихме могли да намалим замърсяването

– Като се върнем към навиците при пазаруване на нашите родители и използваме торби за многократна употреба;

– Като пазаруваме от малки магазинчета, където стоките са в насипен вид и ние можем да използваме собствени опаковки, подходящи за многократна употреба за съответния продукт. Нека помислим, ако се върнем към стъклените бутилки, колко марки безалкохолни и бири предлагат вариант за заменяне празна за пълна;

– За много от продуктите вариант са пазарите – с голяма пазарска чанта могат да бъдат събрани на едно всички необходими ви плодове и зеленчуци, защо са ни отделни торбички, когато ние вкъщи така или иначе ги пъхаме в хладилника без торбички;

– Трудно можем да изключим сладкишите, дори всяка вафла е в собствена найлонова опаковка. За да избегнем прекомерното използване на опаковки, можем да вземаме еднократно по-голяма кутия със сладкиши, които не са индивидуално опаковани; или когато имаме време; да си приготвим домашни лакомства;

Околната среда и пластмасовите опаковки

Изградете си навици, набележете си места, от които можете да вземате продукти с рециклируеми опаковки, набележете си продукти с рециклируеми опаковки и използвайте предимно тях. Отделете един път време да огледате внимателно магазина, от който пазарувате предимно, и обърнете внимание на продуктите с екологични опаковки, запомнете ги, насочвайте се предимно към тях.

Нека направим проста сметка – ако всеки ден избягваме употребата на поне по две излишни опаковки… и ако повече хора го правят… можем да помогнем да оставим планетата чиста за нашите деца, можем да научим децата си и те да следват нашия пример и да пазаруват правилно.

Можем да променим стратегията на производителите и да ги принудим да не използват трудноразградимите опаковки.

Вярваме, че промяната тръгва от всеки, вярваме във Вас!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *