Site Overlay

Ирански хляб (Naan barbari) – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Затоплете до телесна температура 350 мл от водата и в нея разтворете меда, маята и 150 г от брашното. Покрийте съда и оставете за 20 минути. Трябва хубаво да бухне и ще се надигне, затова имайте го предвид и нека съдът ви е по-обемен за целта.

2. Към пухкавата смес пресейте останалото брашно (заделете само 10 г от него, които ще ви трябват на по-късен етап) със солта и замесете меко тесто. Може да си добавяте брашно, за да не лепне, но не допускайте тестото да стане твърдо.

С намазнени ръце също бихте предотвратили лепненето.

3. Приберете в купата, като я намажете с олио предварително. Покрийте и оставете за час в топло помещение.

4. Разделете тестото на 4 равни части. Отново намазнете ръцете си и разтеглете всяка част в овална, леко продълговата форма.

Поставете в широка тава, покрита с хартия за печене, поръсена със царевично едросмляно брашно. Може хлябът да се оформи и директно в тавата, като се притиска и разтегля с пръсти.

Аз побирам по 2 плоски хляба наан в една тава, за да има и малко разстояние между тях, тоест използвам две тави.

5. Двете тавички покрийте с кърпи и оставете хлябовете да втасват още 20-30 минути.

6. Загрейте фурната до 180 градуса.

Смесете останалите 60 мл вода със 10 г брашно и содата бикарбонат. Намажете хлябовете наан с тази смес и с тъпата страна на ножа направете по 4 вдлъбнатини по дължина с леко притискане.

Поръсете два от хлябовете със сусам, а другите два с маково семе.

7. Изпечете до златист загар в загрятата фурна (20 минути на тава)

Охладете върху решетка, за да може долната коричка да остане хрупкава.

Иранският хляб се поднася и топъл, а ако остане за следващия ден, се претопля леко във фурната или на тиган, за да стане хрупкав отвън и мекичък отвътре.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *