Site Overlay

Италианска домашна торта – Рецепта

Начин на приготвяне:

Тортата Шантили е италианска класика и любима пандишпанова торта, пълнена с крем Шантили. Това е най-харесваната и предпочитана домашна торта в Италия.

Има няколко версии, в които към крема се добавят ягоди или малини или шоколадов вариант, които ви предлагам. Ароматизирана с лимончело или с ром.

Перфектна като торта за празник, рожден ден и др., тя е лека домашна торта с деликатен вкус: мекият пандишпан, ароматният сироп, правят тази торта елегантна и изискана.

Как се прави торта Шантили

За да приготвите тортата Шантили, започнете да правите пандишпана, като разбиете жълтъците с 6 супени лъжици вряща вода. Добавете захарта и лимоновата кора, като винаги смесвате и разбърквате с миксер, добавете брашното и бакпулвера.

Разбийте белтъците на твърд сняг с електрически миксер и ги добавете към сместа с шпатула, като направите движение отдолу нагоре, за да стане въздушна сместа. Изсипете пандишпановата смес в намазнена и набрашнена 24 см форма за торта. Печете в статична фурна на 180 градуса за 40 минути.

Пригответе италианския крем Шантили и разбита сметана. За да приготвите крема, разбийте яйцата в купа, добавете захарта и разбъркайте с бъркалка, добавете царевичното нишесте, като бъркате непрекъснато. Добавете млякото, което предварително сте загряли на огъня с лимоновата кора.

След като добавите млякото, сложете сместа на котлона и разбъркайте с лъжичка, докато кремът се сгъсти. Изсипете го в купа и го оставете да се охлади. Разбийте сметаната и я добавете към крема с помощта на шпатула, като разбърквате в една посока, за да не спадне кремът. Много е важно да разбърквате сместа в една посока до усвояването на сметаната, която добавяте на три пъти.

След като пандишпанът е изваден от фурната, нарежете го с нож и направете три диска. Поставете първия диск върху чинията за сервиране.

Преди да нанесете крема, направете сиропа. Пригответе сиропа, като излеете захарта във водата и добавите ликьора. Поставете на огъня за няколко минути, за да се разтвори захарта. Оставете да се охлади и след това изсипете върху пандишпана с лъжица италиански крем Шантили. Отгоре поръсете с настърган шоколад.

Покрийте сиропирания и намазан с крем пандишпан с друг диск и продължете по същия начин, намокрете със сиропа и покрийте с още крем и шоколад на капки или настърган.

В края продължете с декорацията: покрийте последния диск и цялата торта с крема и с помощта на шпатула, загладете. Завършете, като украсите повърхността на сметановата тортата с останалия крем Шантили и по избор с разбита сметана. Добавете 100 грама тъмен шоколад, разтопен на водна баня .

Сервирайте торта с крем шантили, след като се охлади в хладилника за поне 2 часа.

Съвети:

Като алтернатива можете да използвате ром или лимончело за алкохолния сироп. Ако предпочитате безалкохолен сироп, използвайте плодов сок или мляко.

Можете да сложите малини или ягоди вместо шоколад.

Шантия и шоколадова торта – шоколадовата версия на торта включва добавянето на шоколадов чипс към пълнежа от крем. Добавете 100 тъмен шоколад или млечни капки.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *