Site Overlay

Италиански коледен сладкиш – Рецепта

“Прекрасен италиански сладкиш, с който Коледата ще е по-празнична, сладка и топла”

Начин на приготвяне:

Рецептата е за коледния сладкиш Пароцо (Parrozzo) от регион Абруцо в Италия. Сладкишът с шоколад се е появил през 1920 год., след като сладкарят Луиджи Дамико решил да направи сладък вариант на селския хляб pan rozzo, който се приготвял от царевично брашно и оставал дълго време годен за ядене.

В две купи разделете белтъците от жълтъците. Към жълтъците прибавете захарта и разбийте на гъста пяна. Добавете смлените бадеми, царевичното брашно, ванилията, настърганата лимонова кора и няколко капки есенция горчив бадем.

Последната задължително. Разбийте белтъците с щипка сол на сняг. Внимателно ги прибавете към първата смес и хомогенизирайте добре всички продукти. Подмажете и набрашнете кръгла форма с диаметър 20 см. Ползвах купа от йенско стъкло.

Изсипете сместа. Изпечете италианския сладкиш на 160 градуса, в предварително загрята фурна за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовото Пароцо извадете от формата и охладете. Разтопете шоколада и кравето масло на водна баня. Залейте сладкиша и оставете шоколада да изсъхне, преди да го нарежете.

Чудесният бадемов аромат с лимонови и ванилови нотки на този Италиански коледен сладкиш ще ви възхитят!

Да ви е сладко!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *