Site Overlay

Какви подправки се слагат на сушеница?

Мезетата са любимата ни част от домашните зимни деликатеси, които подготвяме, за да зарадваме както себе си, така и нашите близки. Приготвянето на сушеницата и другите подобни мезета, обаче, си имат своите тънкости, свързани с необходимите подправките за овкусяването им.

Едно от големите предимства е това, че мезетата, а и като цяло домашните кулинарни творения, не са пълни с вредните за здравето Е-а, консерванти и други подобни добавки, за които знаем, че е характерно да присъстват в купените от магазина. Най-добрата комбинация от подправки за домашна сушеница са:

– черен пипер;

– червен пипер;

– мащерка;

– сол.

При приготвянето на домашна сушеница, месото се овкусява най-напред със сол, а после и с останалите подправки. То трябва да престои 24 часа със солта, за да омекне и да я усвои добре.

След като измине един ден, следва да го изплакнете, а след това се заемете със самото овкусяване с останалите ароматни подправки. За целта ги смесете в една купа и оваляйте месото много добре в тях.

Важно е да го притискате добре, за да полепне сместа хубаво по него. След като сте готови с този етап, следва да забучите рибицата за единия край с помощта на канап или пък по-здрав конец, и да я провесите, за да се изсуши на хладно място, което е добре проветриво.

Важно е също така след това да покриете сушеницата с парче разкъсана хартия, но имайте предвид че тя не трябва да обвива много плътно самото парче месо.

След като сте се справили успешно с горните стъпки, трябва да изчакате около 2 седмици и ще имате вкусна и много апетитна домашна сушеница, която е идеално мезе за вино или ракия.

Имайте предвид, че все пак времето за приготвяне зависи и от дебелина на рибицата. Ако тя е по-дебела, ще се наложи да изчакате малко повече.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *