Site Overlay

Какво да правите, ако обмяната на веществата ви е бавна

Обмяната на веществата е изключително важен процес в човешкото тяло, тъй като от него зависи пряко работата и скоростта на редица системи. Така например учените днес са доказали, че бавният метаболизъм може да доведе до проблеми с храносмилателната система, влошаване на съня и на самочувствието ви.

Също така може да имате здравословни проблеми с костната система, кожата ви да стане суха, да качите килограми, да се повиши холестерола и така нататък. Именно затова е важно да се грижите за здравето си, тъй като от това зависи пряко вашето самочувствие и щастие.

Ако обмяната на веществата ви е бавна, следвайте отговорно тези съвети.

1. Движете се повече

Движението е здраве, но и най-лесният начин да рестартирате метаболизма си, като специалистите препоръчват дневно да изминавате поне 10 хиляди крачки.

2. Хапвайте по малко, но често

Никога не се тъпчете и не преяждайте, тъй като така не само ще се забави обмяната на веществата, но и това може да доведе до редица други заболявания и проблеми със здравето ви. Ако се храните здравословно, но също така на малки порции и често, тогава няма да се чувствате гладни, но и ще можете да активирате метаболизма на организма си. Това е и най-правилният хранителен режим, ако искате да отслабнете, но без това да навреди на самочувствието и здравословното ви състояние.

3. Увеличете белтъчини в менюто си

Това не значи да преминете на изцяло протеинова диета, а просто вечерното ви меню да съдържа повече от тези хранители вещества, но и да е бедно на въглехидрати. Учените са доказали, че така не само ще се ускори, но и и ще забързате обмяната на веществата в тялото.

4. Пийте повече течности

Винаги започвайте деня си с чаша прясна вода, като правите това и преди да си легнете. Също така е добре да пиете течности 30-40 минути преди и след хранене, а не по време. По този начин организмът ви много по-ефективно започва да изгаря мазнините.

5. Винаги закусвайте

Закусвайте, за да забързате обмяната на веществата

Първото хранене е най-важното за деня и ви зарежда със сили и енергия. Много често обаче хората грешат и не закусват, което е много вредно и може да доведе до значително забавяне на обмяната на веществата.

6. Вземайте си контрастно душове

Особено полезно е това сутринта, тъй като така не само ще събудите организма си, но и ще активирате метаболизма. Можете да правите това и вечерта, преди да си легнете, като по този начин ще подобрите и съня си.

7. Добавете канела в менюто си

Тази подправка е изключително полезна, тъй като помага за нормализирането на енергийните нива, като освен това е естествен активатор обменните процеси в тялото ни. Ако искате да отслабнете и да се избавите от излишните килограми, тогава просто добавяйте канелата в кафето си.

8. Добър сън

Какво да правите, ако обмяната на веществата ви е бавна

Това е не по-малко важно условие, ако искате да ускорите обмяната на веществата ви. Днес е доказано, че хората, които спят по-малко от 5 часа на ден са предразположени към затлъстяване.

9. Пийте зелен чай

Богат е на полезните катехини, които действат като “допинг” за метаболизма и забързват обмяната на веществата, помагайки ви да се избавите от излишните килограми и да влезете отново в любимите си дънки.

10. Консумирайте люта храна

Пикантните храни доказано спомагат за активирането на тези процеси, като освен това тялото ви произвежда повече адреналин, а по този начин се ускорява и самото изгаряне на досадните мазнини.

Ако и вие искате да имате перфектно тяло, тогава е важно да запомните, че не съществува “вълшебно хапче”, с което за 2-3 дни да свалите излишните килограми.

Тези 10 съвета за забързване на метаболизма обаче ще ви помогнат доста, защото така ще можете да ускорите обмяната на веществата си. И помнете, че в основата на всеки хранителен режим е здравословното хранене и редовните физически тренировки.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *