Site Overlay

Какво да сготвим с швейцарско цвекло

Швейцарското цвекло е зеленчук, подобен по вид на марулята и салатата айсберг. Притежава ярко зелени листа, с едри, сочни жилки. Вкусът и напомня този на спанака.

За разлика от повечето зеленчуци от този тип, швейцарското цвекло може да се открие почти през цялата година. Добре се комбинира както с други зеленчуци, така и с птиче месо, както и със зимни храни.

Когато избирате швейцарско цвекло, залагайте на ярко зелените листа без петна. Те се съхраняват в хладилник до една седмица. Преди употреба се измиват добре във вода. Могат да се накиснат във вода със сол за 5-10 минути, за да се премахнат евентуалните пестициди.

Преди употреба на швейцарското цвекло се премахват дръжките, до нивото на листото. Листата се употребяват подобно на спанака. Трябва да се има предвид, че при контакт на швейцарското цвекло с алуминиев съд, то се обезцветява. Какво да сготвим с швейцарското цвекло? Вижте някои вкусни рецепти с този зеленчук:

Паста със спанак и цвекло

Необходими продукти: 1 връзка швейцарско цвекло, 250 г паста, половин глава червен лук, 3 скилидки чесън, 2 чаши спанак, 1 и 1/3 чаши доматен сос, 1 и ½ с.л. пълномаслена сметана, 1 ч.л. червен смлян пипер, зехтин, кашерна сол (обикновена или морска).

Начин на приготвяне:: Пастата се сварява, като ¼ чаша от водата, в която е вряла, се запазва. Швейцарското цвекло, спанакът, чесънът и лукът се нарязват.

В тиган се сгорещява малко зехтин на средна температура. Вътре се слагат лукът и чесънът. Пържат се около 3-5 минути, докато омекнат. Добавят се цвеклото и спанакът, заедно с водата от пастата. Оставя се да къкри, докато зеленчуците започнат да омекват, около 1-2 минути.

Към сместа се добавят сосът за пастата, сметаната и смляният червен пипер. Разбърква се добре. Добавя се сварената паста и се посолява на вкус. Разбърква се добре и се сваля от огъня.

Рулца от швейцарско цвекло

Необходими продукти: 12 средно големи листа от швейцарско цвекло, 120-150 г нарязано или настъргано нискомаслено сирене Моцарела, 12 ч.л. доматена паста, 5 малки нарязани на четвъртинки домата, 1 ч.л. чеснов сос с подправки без добавена сол, сол.

Начин на приготвяне:: Листата швейцарско цвекло се поставят в подходящ за микровълнова фурна съд. Затоплят се на максимална мощност за около 25 секунди. Нареждат се в плосък съд. В средата на всяко едно от тях се поставя сирене, доматена паста, домати и чеснов сос. Всяко листо се навива на руло.

Вече готовите рулца се прехвърлят в подходящ за печене съд. Пекът се в в предварително загрятата фурна, в продължение на не повече от 2-3 минути от всяка страна. Готовите рулца се поръсват със сол на вкус.

Това бяха нашите вкусни предложения за рецепти с швейцарско цвекло. Опитайте ги и няма да останете разочаровани.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *