Site Overlay

Как да запазим арония за зимата

Аронията е малък плодов храст, който е известен с големите си добиви от плодове и с многото си ползи за здравето. Плодовете на аронията имат особен вкус, така че не е особено приятно да ги ядете пресни. Поради това използването на директната им консумация не е много често срещана. Ядат се като пълнеж за пайове, сладко от арония и желе от арония, с добавяне често на други плодове. Ястия само с арония са много редки.

Методи за съхранение на плодовете на аронията

За дългосрочно съхранение плодовете на аронията се събират преди измръзване, трябва да сте сигурни, че са узрели и лесно се отстраняват от клоните. Ако сте събрали голяма реколта, тогава част от нея може да бъде изсушена, част може да бъде замразена или консервирана. Всички възможни познати начини на консервиране – тинктури, вино от арония, сок от арония, сосове, могат да бъдат използвани за аронията.

Замразяване на арония

Този метод е по-удобен, няма да ви отнеме много време. За да направите това събраните плодове трябва да се измият и почистят от листата и клоните, след което да се изсушат от излишната влага. Готовите плодове се подреждат в малки пластмасови кутии и се поставят във фризера. Желателно е порцията да не е твърде голяма, до около 200-300 грама. Това ще ги направи по-удобни за използване. Когато извадите от фризера замразени плодове, не поставяйте останалите ви обратно във вътре. Може да си приготвите компот, сок или желе с тях.

Сушене на арония

Ако имате много плодове арония, сушенето е най-добрият вариант за съхранение. По-добре е да сушите аронията с помощта на домакинска електрическа сушилня или във фурна. Температурата на сушене на арония трябва да е до 60 градуса.

Можете да изсушите плодовете по естествен начин върху вестник или лист за печене, като в същото време помещението трябва да се проветрява. Важно е да разбърквате плодовете често, за да избегнете растежа на плесен. Изсушените плодове не трябва да прилепват към ръцете ви. Този метод ще отнеме много време и усилия. След изсушаване е необходимо да се отстранят черните плодове, тъй като няма полза от тях.

Сушените плодове арония се съхраняват най-добре в стъклени или пластмасови съдове с плътно прилепващи капаци. Това е необходимо, за да не попадне влагата в тях. Бурканите със сухи плодове трябва да се съхраняват в килер, където светлината не прониква. Може да се съхранява и в малки платнени торбички или хартиени торби. Срокът на годност е до 2 години.

Консервиране на арония

Аронията често се използва за приготвяне на конфитюри и мармалади. Можете да добавите определено количество плодове в други конфитюри, за да му придадете красив богат цвят. Компотът от арония се приготвя по стандартният начин, но е малко използван метод за консервиране на арония.

Универсален начин за съхранение на арония, за да се запазят всички полезни свойства на плодовете, е да се направи вино. Съхранява се много дълго време, има красив рубинен цвят и приятен вкус. Основното е, че съдържа всички лечебни свойства на аронията. Този метод ще разгледаме отделно в статията домашно вино от арония.

Сладко от арония

Трябват арония плодове – 1 кг, вода 1.5 чаши и гранулирана захар – 1.2 кг. Слагаме измитите плодове в тенджера, заливаме с вода и ги слагаме на огъня под капак до пълно омекване. След това претриваме през сито. Връщаме плодовото пюре в тенджерата, добавяме захар и варим до готовност.

Мармалад от арония

Сладко от арония

Снимка: Кристиан Александров

Въпреки всички стипчиви и стягащи свойства на аронията мармаладът излиза много сладък и ароматен. За рецептата имаме нужда от: арония – 1-1.2 кг, 400 мл вода и 600 г захар. Слагаме плодовете в тенджера с вода на среден огън. Загряваме съдържанието и варим, докато плодовете омекнат. След това претриваме през сито, получавайки плодово пюре около 600 г. Сега захарта се изсипва в пюрето (1: 1) и отново се слага на котлона. Тази маса се готви до сгъстяване. След това трябва да приготвите тава, върху което ще разстиламе мармалада. Трябва да я навлажнете с ледена вода и едва след това да разнесете гъстата маса върху нея. С нож разпределете равномерно масата и я изсушете естествено.

Пестил от арония

Арония – 10 с.л., гранулирана захар – 5 с.л. и 2 белтъка.

Изсипете плодовете в метална тава и намачкайте. Поръсете с гранулирана захар, покрийте с капак и поставете във фурна, предварително загрята до около 160°C. Препоръчва се използването на стъклен капак, за да се улесни “надничането”. Щом в тавата се пусне достатъчно сок, разбъркайте масата, за да се разпредели по-добре и разтвори захарта. След това сместа придобива подобен на желе вид, претрива се през сито и се оставя да изстине.

Добавете суровите белтъци към вече не горещата маса и разбийте, докато масата побелее. Сега трябва да се изсуши. Пригответе термоустойчив стъклен съд го напълнете на 1/3. Загряваме фурната до 80°C, слагаме съдовете и гледаме пестила, за да не изсъхне. След достигане на желаното състояние на първия слой, следващата част се поставя отгоре. Правим същото с останалата трета от масата. Когато всички слоеве са готови, съдът се покрива с бяла хартия и след това капак. Съхранявайте лакомството на хладно и сухо място.

Желе от арония

Мармалад от арония

Снимка: Sevdalina Irikova

Трябват 1 кг арония, 700 г захар и 0.5 л вода.

Изплакваме плодовете и ги слагаме в купа, заливайки с нагрята вода. Слагаме на котлона да заври, докато плодовете напълно омекнат. След това филтрираме плодовата маса и я изстискваме с марля или памучен плат. Добавете захарта към бульона и сложете на печката на слаб огън. За 15 минути масата се вари, след което още горещият бульон се излива в стерилизирани буркани и се покрива с марля. Когато желето изстине, бурканите се покриват с пергаментова хартия и се връзват плътно.

Смляна арония със захар

Ако искате да съхраните плодовете без термична обработка, може да пробвате този метод. Аронията се прекарва през месомелачка или блендер, след което се смесва със захар в същото или малко по-малко количество. Разбъркайте тази маса отново в блендера, сложете я в малки горещи стерилни буркани и я затворете плътно с капаци. Такива заготовки могат да стоят дълго време в изба или на всяко хладно тъмно място.

Сок от арония

Снимка: Диана Костова

Сок от арония

Аронията изплакваме, след това намачкваме и я поръсваме леко със захар. Така плодовете се оставят няколко часа, можете да го оставите за една нощ. На сутринта изстискайте сока от плодовете, напълнете в бутилки и стерилизирайте.

Стафиди и сироп от арония

Друго добро решение за съхранението на аронията за зимата е да направите стафиди. Ще ви трябват 1.5 килограма плодове, 1 килограм захар, 2 чаши вода и 1 чаена лъжичка лимонена киселина.

На първо място, е необходимо от вода и захар да се свари сироп, след което плодовете и лимонената киселина се потапят в него и варенето продължава 20 минути. След определеното време плодовете се изваждат, прехвърлят се в гевгир и се охлаждат. След като целия сироп се източи, трябва да поставите плодовете върху пергаментна хартия, която се разстила върху лист за печене.

Стафиди от арония

Снимка: Мариела Христова

Както при конвенционалното сушене бъдещите стафиди трябва да се разбъркват периодично, като продължават да изсъхват в продължение на 3-4 дни. Веднага щом достигнат желаното състояние, се изсипват в хартиена торбичка или стъклен буркан, покрит с плат.

Останалият сироп можете да съхраните в стерилни буркани. Тогава през зимата ще можете да направите вкусна плодова напитка чрез разреждане с вода или да овкусите сладкиши, желета и ошав или можете просто да подсладите чаша чай с лъжичка от него.

Съхранение на арония в изба

И накрая, още един прост метод за съхранение на арония за зимата, основан на обичайното окачване като грозде. В изба, таван или подобно място окачваме гроздове от арония на въже, така че да не се допират един до друг.

За да запазите всички предимства на аронията, е важно правилно да я подготвите за съхранение през зимата. Познаването на свойствата на тези плодове също се счита за много важно. Защото прекомерната употреба може да доведе до нежелани последствия.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *