Site Overlay

Как да превърнем мазнините в енергия

В стремежа си да отслабнат, много хора се опитват да променят драстично начина си на живот. Такива жертви са напълно ненужни, защото тайната се крие в малки промени, които постепенно трябва де се превърнат в обичаен начин на живот.

Ако искате да свалите излишно тегло, това, което трябва да се случи с вашето тяло, е то да започне да преобразува мазнините в енергия бързо. Ето стъпките, по които да вървите, ако искате да имате трайно красива фигура.

Не ограничавайте драстично броя на калориите!

Ако драстично ограничите дневния прием на калории до 1000, това ще изпрати на тялото ви сигнал за глад и ще забави метаболизма ви. Когато метаболизмът се забави, се появяват мастни натрупвания и увеличаване на теглото.

Разбира се, броенето на калории е необходимо, но също така е важно да ги изгаряте ефективно. А метаболизмът играе ключова роля в контрола на теглото.

Метаболизмът е процес на превръщане на калориите от храната в енергия. Затова основното е да приведете метаболизма си в пиково работно състояние, така че тялото ви да изгаря по-голямата част от консумираните калории през целия ден, дори когато спите.

Определете дневната си нужда от калории!

За да стартирате „двигателя за изгаряне на мазнини“, не претоварвайте тялото с твърде много храна. Изчислете колко калории трябва да консумирате всеки ден, за да отслабнете бавно и да поддържате работата на метаболизма си. Приемът на калории варира според възрастта, пола, ръста, теглото и активността.

Разпределете правилно храненията!

Хранейки се разумно, можете да настроите метаболизма си да работи правилно и да укротите апетита си. Най-добре се яде пет пъти на ден на малки порции.

Консумирайте 200-400 калории на всеки 3-4 часа. Така тялото ви ще изразходва повече енергия за смилане на храната и скоростта на метаболитните процеси ще се увеличи.

Движете се повече!

Между 20 и 40 процента от изгорените калории дневно се изразходват за физическа активност. Следователно, за повечето хора ще бъде правилно да отделят 30-60 минути физическа активност 4-6 пъти седмично.

Ако нямате тази възможност, направете каквото можете – разходете кучето по-дълго, паркирайте колата малко по-далеч от къщата и се разходете, използвайте стълбите вместо асансьора, почистете апартамента – просто се движете.

Помпайте мускулите си!

Как да превърнем мазнините в енергия

Мускулите са най-добрите ви приятели. Скоростта, с която тялото ви превръща калориите в енергия, е тясно свързана с мускулния обем. Мускулите изгарят повече калории от мазнините, така че колкото по-развити са мускулите ви, толкова повече калории изразходва тялото ви, дори когато спите.

Спете спокойно!

Според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, лишаването от сън може да увеличи глада и да повлияе отрицателно на метаболизма, което затруднява отслабването.

Липсвайки достатъчно сън, човек може да продължи да се чувства гладен дори след като яде достатъчно количество храна, тъй като липсата на сън влияе върху отделянето на кортизол, хормон, който регулира апетита. Ето защо е наложително да спите поне 8 часа на ден.

Яжте протеини!

Яжте протеини, за да превърнете мазнините в енергия

Тялото преработва част от собствените си калории, когато усвоява изядената храна. Това се нарича термичен ефект и се различава от продукта до продукта. Протеините имат най-голям ефект, което ги прави незаменими за бързия метаболизъм.

Освен това храни като пуйка и пиле участват в изграждането на мускули чрез съдържанието на протеини.

Яжте добри въглехидрати!

Добрите въглехидрати също имат страхотен термичен ефект. Те са източник на енергия и се намират в зърнените култури, бобовите растения, плодовете и зеленчуците.

Пийте вода!

Изследователи от Германия са доказали, че пиенето на много вода може да увеличи нивото на изгорените калории в тялото. Хората, които са участвали в експеримента, са увеличили метаболизма си с 30%, след като са изпили около половин литър вода.

Водата е от съществено значение за ефективното изгаряне на калориите и превръщане на мазнините в енергия. В допълнение, водата донякъде успокоява апетита и прочиства тялото, премахвайки токсините. Следователно трябва да пиете 8-10 чаши вода на ден и дори повече, ако водите много активен начин на живот.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *