Site Overlay

Как да си направим джелато у дома?

В пролетно-летния сезон истинското домашно джелато е едно от удоволствията, които можем да си доставим по много лесен начин. Този замразен десерт ще зарадва особено много децата, както и любителите на сладкото, ще подобри настроението ви и ще ви изпрати мислено по малките италиански улички.

Рецептата за домашното джелато не е сложна, а резултатът е много вкусен! Следвайки тази рецепта и спазвайки някои правила за приготвяне, няма да се затрудните в това да си осигурите едно малко пиршество за сетивата!

Винаги можете да експериментирате и да добавите ядки, какао или шоколад към този вид сладолед по време на процеса на приготвяне – в резултат на това ще получите джелато с вкус на орех или кафе-шоколад.

Количеството на съставките е посочено за приблизително 2 порции. Можете да увеличите техния брой.

Съставки за приготвяне на джелато:

Яйца – 1 бр.

Захар – 2-3 с.л.

Прясно мляко – 1 ч.ч.

Ванилия – или ванилова захар

Приготвяне на домашно джелато:

1. Разбийте яйцето с вилица, след това добавете захарта и ванилията и продължете да бъркате. Добавете млякото, разбийте отново, а след това присипете в тенджера и я сложете на слаб огън. На този етап сместа трябва непрекъснато да се разбърква, довеждайки я постепенно до кипене. След като кипне, веднага изключете котлона, за да не се сгъсти.

2. Охладете и изсипете сместа за домашното джелато в тавичка или буркан. За тази цел може да използвате и разлини форми за мъфини – от силикон например, както и малки пластмасови кутии за храна или буркани. Покрийте ги с капачки или чисти кърпи и поставете в камерата на хладилника за няколко часа. Приблизително време за охлаждане на ниска температура е 4-5 часа. Докато сладоледът се втвърдява, той трябва да се разбърква поне 4 пъти, за да не се образува лед.

Ако имате машина за приготвяне на домашен сладолед, можете да я използвате, по-удобно е. Но ако нямате такъв уред, не е проблем, вкусно домашно джелато може да се приготви и без нея, просто не забравяйте да го разбъркате в процеса на замразяване.

За да сервирате готовото домашно джелато, можете да използвате вафлени фунийки или кошнички за сладолед, което е много красиво и удобно. Може да поднесете десерта в купички или в малки чаши, оформяйки топчета със специална лъжица за сладолед. Залейте със сироп, конфитюр или друг топинг.

Може да украсите джелатото с пресни или сушени плодове или настърган шоколад.

Експериментирайте и зарадвайте себе си и близките си с тази рецепта. Сега знаете как да си приготвите вкусно джелато у дома!

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *