Site Overlay

Как да си направим тофу в домашни условия

Тофуто е продукт с китайски произход, който се прави от соево мляко. Смята се, че този вид сирене се е консумирало в Китай още преди новата ера. Според някои легенди процесът на създаването му е бил напълно случаен.

Тофуто е с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, но с висок процент вода. Така по състав то е нискокалорично и без никакъв холестерол.

Този соев продукт почти няма никакъв аромат, което му позволява да се съчетава с всякакви други продукти, като поема от техния мирис и вкус. Цветът му е леко жълтеникав или бял със сиви оттенъци. Той може да бъде както твърд, така и по-мек.

Изключително подходящ е за хора, които имат проблеми със стомаха и сърцето, тъй като е лесно усвоим от човешкия организъм. В този източник на протеини се съдържат всички необходими аминокиселини за човешкия организъм, които да го държат в добро оптимално здраве. По този начин тофуто е добър хранителен заместител на млечните продукти, яйцата и месото.

Само с две съставки лесно може да приготвите тофу в домашни условия, което да консумирате както самостоятелен продукт, така и като добавка към други вкусни ястия.

Необходими са ви 500 грама соя и 2-3 супени лъжици лимонов сок. Измийте добре соята, след което накиснете зърната в студена вода за около 12-15 часа. През това време е необходимо водата да се смени няколко пъти. След като престои накиснатата соя се смила добре и към нея се добавя малко вода.

Напълнете тенджера с 1 литър вода и я оставете да заври. Добавете смляната на пюре соя. Бъркайте непрекъснато. На повърхността на тенджерата ще се появи пяна, отстранете тогава и махнете съда от котлона.

С марля или тензух покрийте дъното на сито, в което изсипете готовото количество от тенджерата. Оставете да се отцеди полученото соево мляко в друг метален съд. Поставете го да се вари за около 5 мин на котлона. В 200 мл вода добавете лимоновия сок. На тънка струя при непрекъснато бъркане изсипете изстиналото готово сварено соево мляко.

Сместа трябва да постои за около 20 мин. в суроватката, след която я изсипете в в сито с дебел двоен тензух, за да се отцеди добре и покрийте отново с друг тензух или марля.

Тук ще ви е необходимо нещо тежко, което да поставите отгоре, за да се пресова добре. Само след около 20-30 минути вашето тофу ще бъде готово. Съхранявайте го в затворен съд с вода в хладилника.

Насладете се на вашето домашно нискокалорично тофу. Добавете го към различни супи, основни ястия, салати или различни рецепти за тофу.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *