Site Overlay

Как да си направите сами вкусни начос?

Тези, които харесват храната с богат вкус, сигурно са опитвали мексиканските начос. Това хрупкаво удоволствие донася уханието и вкуса на Мексико и е една от насладите на мексиканската кухня.

Без съмнение начос е нещото, което всеки си поръчва, когато посети мексикански ресторант. Представлява тортила чипс с различни съставки, които не са фиксирани и дават възможност за разгръщане на фантазията на готвача, както и свобода в избора на любими добавки.

Първоначално начос са се приготвяли само с тортила чипс и разтопено сирене. Това е оригиналната рецепта за начос. Постепенно започват да прибавят и други продукти – боб, царевица, мляно месо, халапеньо, домати, подправки, характерни за Мексико, и от първоначалния снак се стига до ястие, което се поднася и като основно блюдо.

В Америка го приготвят като традиционна храна, която консумират при проследяване на финала по американски футбол. Пак в САЩ датата 6 ноември е отредена за този чипс, защото в страната отбелязват деня на начос.

Тъй като това е мексиканско блюдо, лютият вкус е характерен за него. За тези, които не обичат лютиво, както и за децата, може да се пропусне лютата подправка.

Когато се предлага рецепта за начос, обикновено се дават като основа готовите тортила чипс, а в добавка се предлага дип, който може да бъде приготвен от птиче месо, кайма или дори свински черен дроб, боб, домати, други съставки, гуакамоле и задължителните люти чушлета, а сос начо се приготвя от масло, брашно, мляко и настъргано сирене чедър. Сосът се изсипва върху начосите и отгоре се добавя гарнитурата.

За тези, които искат да си приготвят всичко сами у дома, най-важно ще бъде приготвянето на тортила чипс. Ето рецептата за него.

Необходими съставки: 1 ч.ч. царевично брашно, ½ ч.ч. бяло брашно, ¼ ч.ч. мазнина (олио), 5-6 лъжици вода, 1 щипка сол.

Начос

Начин на приготвяне:: Всички съставки се смесват и се бъркат най-напред с дървена бъркалка, а после се меси с ръце. За да се получи средно твърдо тесто, може да се добавя вода, ако е необходимо. Тестото се разточва на тънка кора и се реже на триъгълници. Пекат се за 5-6 минути в загрята на 180 градуса фурна. Готовите тортила чипс парченца се подреждат в чиния и се добавят останалите съставки според предпочитанията.

Тази мексиканска храна се приготвя бързо и се консумира бързо, докато е хрупкава, защото иначе чипсът се размеква и вече не е подходящ за консумация.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *