Site Overlay

Как правилно да консумираме моркови за макс ползи

Трудно може да се намери човек, който да не обича да си хапва моркови, както на морковена салата, така и просто да ги хрупа. Освен това днес в Интернет ще намерите множество рецепти за приготвянето на вкусни и сочни ястия с моркови, в които ще се влюбите, но и ще можете да удивите гостите ви. Те са и прекрасен начин за декорация на празничната трапеза, като така например можете да направите цветчета от тях.

Освен чисто вкусовите качества на морковите те са и много полезни за нашето здраве. Така например една от най-големите им ползи е за зрението, но заедно с това способстват за регулирането на храносмилателната система. Добре е да се хапват на салатка с малко олио или зехтин, тъй като именно в комбинация с мазнина ценните съставки в морковите се усвояват най-добре.

Именно правилното консумиране на моркови е от съществено значение, тоест за да извлечем максимум полза от тях за нашето здраве.

Как правилно да консумираме моркови

Всички знаем, че тези зеленчуци са много богати на каротеноиди и по-конкретно бета-каротини. Именно поради тази причина морковите са в групата на храните, които са едни от най-добрите противоракови продукти. Не по-малко важно е това, че те са не само антиоксидант, но също така отличен стимулатор на имунната система. Също така бета-каротина има много добри антианемични свойства, тъй като има способността да увеличава броя на еритроцитите в кръвта.

Голяма част от хората са на мнение, че всички зеленчуци трябва да се консумират сурови, тъй като така са по-полезни и запазват всичките си полезни вещества. Това е така, но само донякъде, тъй като при морковите например така ще се запази само витамин С, защото той много лесно се унищожава под действието на топлината. Това обаче не важи за бета-каротина, който не е чувствителен към топлина. По този начин, консумирайки морковите приготвени, вие отново получавате това вещество, тъй като то не се разрушава при готвене.

Също така вследствие на топлинната обработка на морковите много по-лесно се усвояват каротеноидите – омекват техните клетъчни стени, като така те се абсорбират много по-добре от нашата храносмилателна система.

И тук е важно да вметнем, че това важи дори за минималната топлинна обработка, тъй като това е достатъчно за полезните бета-каротини да се разградят до форма, която се усвоява значително по-лесно.

Както и при всички аспекти на живота, така и тук е важно да спазвате златната среда, а именно не трябва да преварявате морковите, като те трябва да запазят хрупкавостта си.

Полезна салата с моркови

Друг полезен съвет при консумацията на моркови, който може би не знаете, е това, че бета-каротините се усвояват много по-добре с мазнини. Именно затова е добре да овкусявате морковите ви със зехтин, олио или масло по желание, като така организмът усвоява много по-лесно тези така полезни вещества.

Често срещана грешка е поставянето на оранжевите зеленчуци на стайна температура за повече от 5-6 часа, след като сте ги сварили, тъй като така те се окисляват.

И не на последно място, за да усвоява организма ви максимално много полезни вещества от морковите, можете да ги поръсите след сваряване със сусам, зехтин, чесън, ябълков оцет и сол.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *