Site Overlay

Как правилно се сглобява бургер и сандвич?

Самият въпрос как се сглобяват бургер и сандвич предполага, че става въпрос за два различни кулинарни специалитета. Дали бургер и сандвич са различни неща или само вариации на една и съща храна?

Отговор на този въпрос дават определенията на двете кулинарни изкушения, измислени доста отдавна. Според речника на Оксфорд сандвичът е ястие, което се състои от две парчета хляб и между тях някакъв пълнеж – месо, сирене или други продукти и подправки, подходящо за леко хапване. Характерното е, че двете филии хляб правят изделието отворено от всички страни.

Бургерът според енциклопедията е вид сандвич, приготвен от печено или пържено кюфте от мляно телешко месо, поставено между разполовена питка. Очевидно бургерът влиза донякъде в понятието сандвич, но кръглото сготвено кюфте, сервирано в питка за бургер, се отличава от дефиницията на сандвича и попада в друг отдел на кулинарията.

Освен това при сандвичите има много варианти, в които пълнежът не изисква никакво готвене, докато при бургера кюфтето от мляно месо задължително минава топлинна обработка. На теория бургерът е сандвич, но на практика е малко по-различен от много от видовете сандвичи.

Може и досега да не сте се замисляли, но правилното сглобяване на бургера или сандвича е причината той да е толкова вкусен. Ако сложите соса на правилното място, той ще проникне по-добре там, където трябва, и бургерът ви ще ви се стори страшно вкусен. Ако сложите току-що изпеченото кюфте за бургер върху хлебчето, ще позволите неговите сокове да влязат в питката. А ако сложите сиренето върху горещото кюфте, то ще има възможност да се разлее апетитно върху месото. Така че – всичко в този свят има значение, дори и сглобяването на бургера.

Как да сглобим бургер и сандвич

Да видим как се сглобяват двете разновидности на междинното похапване.

Тези кулинарни изкушения се сглобяват по един и същи начин – на принципа на пирамидата. Отдолу се поставя парчето хляб или половината питка и върху хляба се поставя сготвеното кюфте при бургера, месото, сиренето – колбас или друг продукт при сандвича. Върху тях се поставят зеленчуците – лук (пресен, маринован или пържен), домати, краставици, маруля.

При повечето бургери се поставя сос. В класическия вариант на сглобяване двете части на питката се топят в соса и отгоре следват редовете с пълнеж, но може със соса да се залеят вътрешните слоеве на бургера.

При сандвичите обикновено не се слага сос, а ако такъв присъства, прибавянето му е на същия принцип. Обикновено при сандвичите се слага кашкавал, който при запичане се размеква и играе роля на течна съставка.

При бургера и по-рядко при сандвича понякога горната част от хляба не се слага. Така кулинарният специалитет не губи от стойността си, но все пак е по-добре да се сервира в напълно завършен вид.

Бургерът обикновено се сервира с пържени картофки, въпреки че е пълноценна храна и няма нужда от гарнитура.

Към сандвича не се предлага нищо допълнително, тъй като той обикновено не е самостоятелно блюдо за основно хранене, както се предлага бургерът, а се хапва като лека закуска между основното ядене.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *