Site Overlay

Как се отваря и поднася шампанско

Шампанското се получава, след като след ферментация на виното към него се добави специална мая и малко захар. Обикновено шампанското се консумира при специални случаи, тържества и коктейли, но в много други държави се консумира дори и на закуска.

Историята на шампанското започва с избора на виното, което ще се превръща в шампанско. Избраното вино се пълни в специални контейнери, след което се добавят маята, захарта и алкохолът. Това е първична ферментация.

При вторичната ферментация карбоновата киселина не може да се разпространи във въздуха и течността остава под налягане. След това маята се отстранява и се смесва с разтопена захар.

Шампанското се разделя на три вида в зависимост от количеството захар, което съдържа:

1. Traditional Dry – В литър се съдържа 17-34 г захар;

2. Demi Sec – това е доста сладникаво шампанско;

3. Brut или Ekstra Dry – Съдържат най-малко количество захар.

При консумирането на чисто шампанско трябва да се избере качественото, но при коктейли се избират шампанско със средно качество.

Шампанското се сервира предимно охладено. Тъй като е газирана напитка, трябва да се отвори внимателно, без да се разклаща излишно.

Преди да се отвори бутилка шампанско, 20-25 минути преди сервиране се слага в кофа с вода и лед, да се изстуди.

Идеалната температура е между 6-9 градуса.

При сервирането се пълни само 2/3 от чашата. При отварянето на бутилката шампанско, първо, се отстранява телената капачка, завърта се телта на 45 градуса и се отстранява тапата.

Сервира се във високи стъклени чаши, за да не се стопли при допир с ръката. В никакъв случай не се добавя лед към шампанското. Това разваля истинския му вкус.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *