Site Overlay

Как се проявява дефицитът на витамин D в организма

Липсата на всеки витамин може да повлияе неблагоприятно на здравето на цялото тяло. Същото важи и за витамин D, ползите от който са неоспорими.

Как се разбира, че човек страда от дефицит на витамин D?

1. Човек често боледува

Витамин D укрепва имунната система и когато в тялото има дефицит, човекът започва да страда от различни вируси, без способност да се бори.

2. Повишена умора

Липсата на енергия също е резултат от липсата на витамин D. Ето защо, дори ако след здрав сън и добра почивка не натрупате сила, трябва да обърнете внимание на проблема.

3. Чупливост на костите

Точно както калция, така и витамин D е отговорен за укрепването на костите, а дефицитът на витамин D е отговорен за увреждането на костите. В този случай човек често има фрактури и различни наранявания.

4. Лоша регенерация

Освен намален имунитет и неспособността да се бори с определени заболявания, се добавя и бавното възстановяване на организма от определени наранявания. Но всички тези симптоми са повече свързани с възрастните, отколкото с децата.

При бебетата също може да липсва витамин D, но как се проявява дефицитът на този микроелемент при тях? За да разберете дали детето наистина страда от липса на витамин D, можете да обърнете внимание на следните симптоми:

– повишено изпотяване;

– забавяне растежа на кътниците;

Снимка: 1

– проблеми със заспиването и растежа;

– сълзливост и негодувание.

Ако пренебрегнете здравословните проблеми на детето, скоро може да започнат процеси по деформацията на костите на черепа и целия скелет, нарушаване на стойката.

Как можете да предотвратите всички тези здравословни проблеми?

За да попълните количеството витамин D в организма, трябва да включите в диетата си храни като яйца (сурови или варени), тлъста риба, черен дроб, морски дарове и млечни продукти – прясно и кисело мляко, кефир, извара, сирене, кашкавал.

Не е достатъчно обаче да започнете да ядете правилните храни, важно е да се научите как да ги готвите така, че витамин D да се запази в тях.

Не е необходимо бързо да размразявате месо и твърде често да консумирате готвени ястия на топлинна обработка.

Можете да компенсирате дефицита на витамин D в организма с помощта на специални витаминни комплекси. Най-добре е да са предписани от специалист, защото в противен случай може да се стигнат до неприятни странични ефекти.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *