Site Overlay

Калиев сорбат – същност и вреди

За да разберем вреден ли е или не калиевият сорбат, трябва да започнем от това къде можем да го срещнем, за какво го използваме и кои са най-честите хранителни продукти, които го съдържат.

На етикетите на продуктите можете да срещнете калиевия сорбат под името Е 202 – той представлява хранителна добавка, която е причислена към консервантите.

Всъщност този консервант е забранен за използване в Австралия, но у нас той присъства на голяма част от етикетите на хранителните продукти – одобрен е за използване в Европейския съюз. Неговото главно предназначение е да предотвратява плесенясване и развитие на различни микроби или гъби.

Можете да срещнете Е 202 на следните храни – майонеза, туршии, колбаси, различни видове сирене и плодови сокове, полуфабрикати, кисело мляко (! ) и други хранителни продукти. Използва се често и в направата на вино, както и при приготвянето на кисело зеле.

Често калиев сорбат може да се срещне и в козметични продукти, в шампоаните, душ геловете, кремове – използва се като заместител на парабените. Във виното калиев сорбат се добавя, тогава когато ферментацията е свършила своята работа и виното вече е преточено – целта на Е202 е да спре бъдещо ферментиране на напитката.

Когато се добавя в туршии, включително и в киселото зеле, целта на консерванта е да пресече туршията.

Най-общо казано, калиевият сорбат успява да удължи срока на годност на продуктите. И въпреки всички ползи, които има от използването на калиевия сорбат, няма ли нещо притеснително в използването му? Застрашава ли калиевият сорбат нашето здраве по някакъв начин?

Има допустими стойности на Е202, които се използват за производството на вино, туршии и всички останали продукти, които го съдържат. С други думи – ако те са спазени, няма никаква опасност за здравето ни. Смята се също за нетоксичен, ако разбира се, се използва по правилния начин с правилната доза.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *