Site Overlay

Карбонара ди маре – Рецепта

“Празненство за сетивата с карбонара ди маре – любима комбинация от продукти, създаваща перфектно ястие”

Начин на приготвяне:

Сосът карбонара е типично ястие на Лацио и по-специално Рим. Класическата рецепта включва използването на спагети, но също така и други видове макаронени изделия, дори къси, се съчетават добре с карбонара, като например пене и ригатони. Основните съставки на дресинга са яйца, бекон и пекорино романо.

Днес има няколко преосмисляния на класическата карбонара, като например карбонара ди маре, която включва използването на морски дарове, или зеленчукова карбонара, при която зеленчуците са популярни (тиквички и артишок) и заемат своето мястото в класическата рецепта. Днес ви предлагам рецепта как се приготвя привлекателна и вкусна „карбонара ди маре“.

Карбонара ди маре е доста сложно ястие, ако ползвате пресни морски дарове, защото изискват време и знания при почистването им и обработката, поради което изисква доста време за приготвянето им.

Нека започнем с измиване на белите миди (ако ползвате такива) в студена подсолена вода за поне 2 часа, след това ги изплакнете обилно и ги оставете да се отворят, като ги поставите в покрити в тиган с капка, в зехтин и струйка бяло вино.

Почистете внимателно черните миди под течаща вода и ги пригответе със същата процедура като белите миди. Очистете опашките от скариди, като извадите червата („черната нишка“). Гответе опашките от скариди и пръстените от калмари в леко подсолена вряща вода за 3 минути. Това е нашата подготовка, преди да ги поставим в сос карбонара.

Когато ползвате замразени обработени и почистени скариди, миди и други дарове, цялото време се съкращава до 10 минути.

В голям незалепващ тиган запържете ситно нарязания лук, чесън и щипка стрита чили чушка, за няколко мига със струйка масло (по избор зехтин или друго), след това добавете замразените дарове (по ваш избор), гответе за 2 минути на средна степен. Момента, в който да добавите бекон на ситно, ако го използвате. Ако сте избрали шунка, добавете я към сместа с яйцата.

Намалете котлона на средна степен, добавете струйка вино, подправете със сол и италиански подправки на вкус. Задушете, за да овкусите и варете около 5 минути. Когато е готово, дръпнете настрана. Добавете ситно нарязан пресен магданоз и махнете тигана от котлона.

Сварете пастата ал денте или наполовина от времето на готовност на пастата (по указанията) .

В купа разбийте жълтъците и ги смесете с млякото или сметаната, настърганото пекорино (пармезан), шунка и щипка сол, (ако не ползвате сметана или мляко, добавете супена лъжица вода от готвенето на пастата), докато се получи гладък и хомогенен крем. Поставете тигана отново на слаб огън, отцедете пастата ал денте.

Добавете пастата, сварена до полуготовност, в кремообразния сос, разбъркайте. Продължаваме да готвим на слаб огън за около седем минути, като разбърквате леко соса, докато пастата достигне готовност. Внимавайте котлонът да е слаб, за да не се сварят жълтъците!

Ако се притеснявате от тази стъпка просто сварете пастата и както е гореща добавете в горещите морски дарове, сметаната (млякото) с пекорино и жълтъците.

Свалете тигана от котлона и разбъркайте хубаво.

Сервирайте пастата карбонара ди маре, като обилно поръсите с прясно смлян черен пипер и сервирайте веднага. Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *