Site Overlay

Кардамон | Gotvach.bg

Заради женското си име кардамонът в Южна Индия получил прозвището „Царицата на подправките”. Кардамонът е екзотична подправка, която намира огромно приложение в източната кухня, а също така и в лечението на някои здравословни неразположения. През последните десетилетия намират и добра почва в българската кухня. На вкус кардамонът е пикантна подправка със силен аромат. Той спада към семейство Джинджифилови (Zingiberaceae). Латинското наименование на кардамона е Elettaria cardamomum и затова понякога вместо кардамон тази подправка се изписва като кардамон.

Кардамонът е многогодишно растение, което достига височина между 1.80 и 3.60 метра. То образува зелени семенни шушулки, които се изсушават, а семената се използват в кулинарията цели или смлени. Цветът на семената варира от от зелено-кафеникави, стигащи чак до черно и до изкуствени бели семенца. Счита се, че най-качествен и скъп е зеленият кардамон, а кафявият се определя за по-некачествен. Белите зрънца на кардамона се тачат като най-естетични. Те се получават, след като се избели черен кардамон.

История на кардамона

Кардамонът е древна подправка, като в Индия е добре известен стотици години преди началото на новата ера. Тази специфична подправка произхожда от тропическите джунгли в Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра. Според официалните сведения в Европа е внесена за първи път около 1200 г, но истината е, че на Стария континент кардамонът се появява още с търговските кервани от Изтока към Древна Гърция и Рим.

Дори Хипократ пише в своите трудове за същността на кардамона. Той описва растение, виреещо в Южна Индия и достигнало Древна Гърция и Рим благодарение на търговията с Изтока. Още в началните етапи от разпространението си кардамонът е бил прочут с разнообразните си ползи за човека. Освен, че му се носела славата на афродизиак, той бил прилаган и в парфюмерийната индустрия. Средновековието е бил забранен от църквата, която го определила като прекалено сладострастен за свещениците.

Днес кардамонът се отглежда в Непал, Тайланд и Централна Америка, като 60 % от световното производство на кардамон се изнася за арабските страни – Югозападна Азия и в Северна Африка. Кардамонът има доста силен, специфичен и неповторим вкус, придружен с много силен аромат. Добре е кардамонът да се съхранява цял в шушулките, тъй като след смилане семената бързо губят аромата си.

Състав на кардамона

В кардамон се съдържат големи количества калций, желязо, цинк, магнезий и фосфор. В него се намират витамините В1, В2 и В3. Сред активните му компоненти са камфор, неролидол, линалол, борнилацитат.

Готвене с кардамон

Кардамонът е доста скъпа подправка. Той се нарежда на второ място по цена, единствено след подправката шафран, а някои смятат и че е трети, като е изпреварен и от ванилията. За сметка на това обаче няколко зрънца кардамон са напълно достатъчни за овкусяване на цялото ястие. Кардамонът се използва в индийската кухня и азиатската кухня цели или смлени. Вместо да се смилат зърната, често се прилагат цели сцепени шушулки в готвенето.

Смленият кардамон е основна съставка на кърито. Запазена марка на Близкия Изток е кардамонът да се сложи в кафето, а в други страни като Иран го използват в чая. Особена чест в бедуинската култура е да почерпиш госта си с кафе с кардамон. В Индия го прибавят като съставка на билковите чайове, наричани Йоги чай. Индийският щат Сиким е първи по отглеждане и производство на подправката в страната.

Заради силния си вкус и аромат кардамонът трябва да се прилага в малки количества. В Скандинавската кухня е любим при приготвянето на печени ястия. В арабската кухня се използва за подправяне както на местни сладки като ориенталската халва, така и на солени ястия от ориз и месо, известни като пилаф.

В Индия кардамонът е задължителна съставка за къритата и гарам-масалата. Макар, че в Европа кардамонът е по-малко познат, той намира широко приложение и в Германия, където се използва за подправяне на сладки. Скандинавските страни си остават най-големите европейски вносители на кардамон. Там източната подправка се използва за подправяне както на кейкове, хлябове и печени сладкиши, така на и някои видове колбаси.

Ползи от кардамона

Кардамонът освен уникална подправка за кулинарията е и използван и като лекарство. Според древното индуско учение Аюрведа кардамонът има силата да направи човешкия характер по-благ, като той съумява да да избягва конфликтите и да прощава обидите. Чрез неговата употреба се преодоляват конфликтите в семейството и се изгражда търпимост към неприятните хора.

Кардамонът премахва и натрапчивите мисли за ненужни покупки, гласи учението за Аюрведа. Според индийската народна медицина кардамонът лекува раздразнен стомах, болки в гърлото, мигрена, а в комбинация с мляко и мед – импотентност. Само една щипка кардамон в кафето и чая променя напитките коренно, като те стават далеч по-ободряващи, тонизиращи, а постфактум действат и като афродизиак.

В българската медицина използват кардамон в малки количества като ефективно газогонно средство. В Азия той се прилага много широко за лечение на инфекции в устната кухина, за проблеми с гърлото, белодробни проблеми, стомашни разстройства и дори възпаления на клепачите. Прилага се и при камъни в бъбреците и жлъчката, както и като противоотрова при ухапване от змии.

Чай от кардамон

Кардамонът е подправка, използвана най-вече в храните. Въпреки това, няколко източни култури също използват кардамон в чайове. Кардамонът има изключително силен аромат, който обикновено потиска други подправки. Този силен аромат идва от маслата, присъстващи в семената на подправката. Предполагаемите ползи за здравето на кардамона идват от тези масла. Защо чаят от кардамон е толкова предпочитан и какви са неговите подправки?

Подобрява храносмилането

Според Енциклопедия на естествената медицина билкарите са използвали кардамона като помощно средство за храносмилането от векове. Освен това, Медицинският център на Университета в Мериленд сочи кардамона като възможно билково лекарство за лечение на паразити в стомаха. Трябва обаче да се консултирате с лекар, преди да използвате кардамон като билколечение. Чаят от кардамон помага при лечение на метеоризъм, киселини, болки в стомаха, лошо храносмилане и спазми.

Детоксикация

Токсичността в тялото ви може да възникне в резултат на това, което консумирате, а също и в резултат на средата, в която живеете. Редовното детоксикиране на тялото ви може да премахне някои от тези токсини. Според Енциклопедия на природната медицина, чаят от кардамон може да помогне на тялото ви да се отърве от отпадъците. Тези отпадъци могат да попречат на правилната функция на тялото ви. Като елиминира тези отпадъци, чаят от кардамон може да бъде от полза за кръвоносната и храносмилателната система, и да помогне на бъбреците и черния дроб.

Улеснява отделянето на секрети

Според енциклопедия на билковата медицина приемът на топъл чай от кардамон ще освободи камфорното масло и ще помогне за отделянето на секрети като храчки и слуз.

Други ползи на чая от кардамон

Кардамонът има няколко допълнителни предимства. Ароматното свойство на кардамона може също да помогне за облекчаване на симптомите на халитоза, не само в устата, но и в стомаха. Жените могат също да използват кардамон като леко облекчаване на болката, за да тушират симптомите, свързани с предменструалния синдром.

Семена от кардамон

Масло от кардамон

Кардамон се използва широко и се слави като универсална подправка по целия свят. Нека поговорим за съставките на неговите етерични масла и неговите впечатляващи ползи за здравето.

Ползите за здравето на етеричното масло от кардамон са изброени по-долу.

Облекчава спазмите

Кардамоновото масло е високо ефективно за лечение на мускулни и дихателни спазми, като по този начин облекчава мускулните придърпвания и спазми, астмата и магарешката кашлица .

Предотвратява микробни инфекции

Според проучване от 2018 г., публикувано в списанието Molecule, етеричното масло от кардамон има много силни антисептични и антимикробни свойства, които също са безопасни. Ако се използва като вода за уста чрез добавяне на няколко капки от това масло във вода, то дезинфекцира устната кухина на всички микроби и премахва лошия дъх. Може да се добави и към питейна вода, за да убие съдържащите се там микроби. Може да се използва и в храни като ароматизиращо средство, което също ще ги предпази от разваляне поради микробно действие. Мек разтвор във вода може да се използва, за да се къпят, докато дезинфекция на кожата и косата.

Подобрява храносмилането

Именно етеричното масло в кардамона го прави толкова добра помощ за храносмилането. Това масло засилва храносмилането, като стимулира цялата храносмилателна система. То поддържа стомаха здрав и функциониращ правилно. Помага да се поддържа правилната секреция на стомашни сокове, киселини и жлъчка в стомаха. Освен това предпазва стомаха от инфекции.

Засилва метаболизма

Етеричното масло от кардамон стимулира цялата ви система. Този стимулиращ ефект също повишава настроението ви в случаи на депресия или умора. Той също така стимулира секрецията на различни ензими и хормони, стомашни сокове, перисталтично движение, циркулация, като по този начин поддържа правилното метаболитно действие в тялото.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *