Site Overlay

Картофено пюре с кафе – комбинация, за която не сте и помисляли

Идвало ли ви е някога наум да съчетаете чаша черно кафе с картофено пюре? Ако не, време е да опитате тази комбинация, твърди британски учен пред Индипендънт.

Картофеното пюре на Острова обикновено се сервира със сос Грейви, но последно изследване твърди, че истинско майсторство ще проявите, ако прибавите малко кафе.

Физикът Себастиан Анърт от университета в Кеймбридж е посветил голяма част от професионалната си кариера на изследване на необичайни съчетания от хранителни продукти.

Той установява, че повечето от храните в западната кухня могат свободно да се комбинират, защото имат еднакви ароматни молекули. Това позволява да се допълват отлично.

Физикът казва, че не бива да се ограничавате при експериментирането на нови вкусови комбинации, защото храните, които си хапваме ежедневно, отлично могат да се съчетаят, така че вероятността да сбъркате е минимална.

Доктор Анърт споделя, че за първи път е опитал комбинацията от картофи и кафе в елитен парижки ресторант, в който му сервирали десерт от въпросните продукти.

Още с първата хапка той усетил, че се допълват отлично и оттогава приготвя картофеното пюре с кафе вместо с прясно мляко.

Месо с ванилов сос

Физикът предлага и други рядко срещани комбинации като свинско с ванилов сос и миди с ягоди, които по негови думи се съчетават отлично.

Те често се сервират по този начин в страните от Източна Азия, където са големи фенове на нетрадиционните комбинации между сладко и кисело.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *