Site Overlay

Картофен хляб без глутен – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Безглутеновото брашно си приготвям сама, като смилам всички посочени за него съставки. Може да се използва и готово закупено безглутеново брашно.

2. Сварявам картофите за около 35 минути, за да станат много меки. Обелвам и намачквам.

3. Смесвам прясното мляко с лимоновия сок и оставям за 10-15 минути да се пресече. Тогава наливам и водата, а в тази течност разтварям маята и захарта. Оставям за още 15 минути да шупне.

4. От тук нататък работя с миксер с приставки за тесто или директно в блендера.

Слагам микса безглутенови брашна, сол, зехтина, намачканите още топли картофи, шупналата мая с течността и пускам уреда за 2-3 минути да смеси идеално всички съставки. Тестото за този безглутенов хляб трябва да е малко по-гъсто и лепкаво от кексово тесто. Ако е рядко, поръсвам още брашно и меся/бъркам още 1-2 минути.

5. Сипвам сместа в намазнена кръгла тавичка 20 см диаметър. Понякога покривам с хартия за печене, но се отразява на визията, защото се получават гънки на хляба.

С мокри ръце или шпатула заглаждам отгоре.

6. Оставям хляба да втаса за 25 минути или докато удвои обема си. Въпреки че не съдържа глутен, той бухва, но престои ли, веднага спада, затова внимавайте да не го оставите повече време да втасва.

7. Поръсвам с брашно и пека на 200 градуса 15 минути, след това намалявам температурата на 180 градуса и допичам за 30 минути.

Не изваждам от формата готовия хляб около 15-20 минути и чак след това оставям да изстине напълно върху решетка.

С това рецептата за картофен безглутенов хляб е изпълнена.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *