Site Overlay

Картофи, тиква и стриди повишават имунитета

С настъпването на есенния сезон и обичайното зачестяване на настинките и грипните заболявания, вижте кои храни повишават имунитета.

Картофи. Кореноплодното растение съдържа антиоксиданта глутатион (glutathione), който повишава имунната система. Освен това антиоксидантът пази от болестите Алцхаймер, Паркинсон, както и от чернодробни заболявания, проблеми с пикочните пътища, HIV, рак, сърдечни болести и диабет. Картофите повишават имунитета.

Тиква. Оранжевият плод е пълен с бета-каротин, нутриент, от който тялото добива витамин А – ключов витамин за доброто състояние на имунната система.

Стриди. Счита се, че стридите са един от най-мощните естествени афродизиаци. Това най-вероятно се дължи на богатото им съдържание на цинк. Цинкът участва в повече ензимни реакции, от колкото всеки друг минерал. Цинкът е жизнено необходим и за поддържането на доброто функциониране на защитните функции на организма.

Домати. Вездесъщите домати имат свойството да правят организма резистентен към дегенеративните болести. Доказано е още, че доматите се справят успешно с лекуването на херпеси.

Смокини. Този плод е с високо съдържание на калий, манган и антиоксиданти. Смокините помагат и за балансиране на pH нивата в тялото, правейки труден достъпа и инвазията на патогените. Те са богати и на фибри, които понижават инсулина и нивата на кръвната захар, като по тази начин се намалява значително риска от диабет и метаболитен синдром.

Гъби. Те намаляват уязвимостта на организма към ракови заболявания. Редовната консумация на гъби повишава продукцията на бели кръвни телца. В резултат се намалява въздействието на свободните радикали, а голяма част от токсините се унищожават.

Нар. Това е един от най-добрите естествени противоракови продукти. Пиенето на сок от нар всеки ден ще държи рака на далеч, а имунната система повишена.

Картофи, тиква и стриди повишават имунитета

Някои храни или нездравословен начин на живот могат да направят човек по-предразположен към настинки и грип. Избягвайте мазните и подсладени храни, тъй като те намаляват активността на имунната система.

Добре ще е също да ограничите приема на кофеин, който действа като диуретик и намалява запасите на вода в организма. Също така се разделете с вредни навици като пушенето например. Освен че вреди на дихателния тракт, пушенето може да разстрои защитните функции на тялото ви.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *