Начин на приготвяне:
1. Затоплете до 37 градуса прясното мляко и в него разтворете маята и лъжичка от захарта. Оставете да шупне за 10-15 минути.
2. Пресейте брашното и в средата направете кладенче, в което сложете маслото – меко, леко разбитите яйца със захарта и щипка сол, маковото семе и шупналата мая.
3. Замесете тестото с миксер с подходящи приставки или кухненски робот, за да не ви лепне. Ако месите на ръка, може би ще се наложи да добавяте още брашно, но се старайте да не прекалите и да направите тестото твърдо.
Оставете го да почине 15-20 минути върху плота, покрито с влажна чиста кърпа, така няма да изсъхне и хване коричка.
4. Разделете на две равни части и всяка разточете на кръгла кора. Разрежете на 12 триъгълника (от двете кори-24, за 24 кифлички.
В широката част на всеки триъгълник слагайте различни видове сладко – аз използвах портокалово, смокиново, от рози и от боровинки.
Завивайте кифличките и подреждайте в две тави, покрити с хартия за печене.
5. Оставете оформените макови кифлички да втасат за 1 час в топло помещение. За да не изсъхват отново, може да ги покриете с навлажнена чиста кърпа или стреч фолио, но да не залепва за тестото.
6. Намажете бухналите кифлички с разбит жълтък и поръсете с още маково семе.
Печете кифличките с мак на 180 градуса в предварително загрята фурна за 25-30 минути.
Да ви е сладко!