Site Overlay

Кифлички с мак – Рецепта

Начин на приготвяне:

1. Затоплете до 37 градуса прясното мляко и в него разтворете маята и лъжичка от захарта. Оставете да шупне за 10-15 минути.

2. Пресейте брашното и в средата направете кладенче, в което сложете маслото – меко, леко разбитите яйца със захарта и щипка сол, маковото семе и шупналата мая.

3. Замесете тестото с миксер с подходящи приставки или кухненски робот, за да не ви лепне. Ако месите на ръка, може би ще се наложи да добавяте още брашно, но се старайте да не прекалите и да направите тестото твърдо.

Оставете го да почине 15-20 минути върху плота, покрито с влажна чиста кърпа, така няма да изсъхне и хване коричка.

4. Разделете на две равни части и всяка разточете на кръгла кора. Разрежете на 12 триъгълника (от двете кори-24, за 24 кифлички.

В широката част на всеки триъгълник слагайте различни видове сладко – аз използвах портокалово, смокиново, от рози и от боровинки.

Завивайте кифличките и подреждайте в две тави, покрити с хартия за печене.

5. Оставете оформените макови кифлички да втасат за 1 час в топло помещение. За да не изсъхват отново, може да ги покриете с навлажнена чиста кърпа или стреч фолио, но да не залепва за тестото.

6. Намажете бухналите кифлички с разбит жълтък и поръсете с още маково семе.

Печете кифличките с мак на 180 градуса в предварително загрята фурна за 25-30 минути.

Да ви е сладко!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *