Site Overlay

Класическа торта Птиче мляко – Рецепта

Начин на приготвяне:

Торта Птиче мляко е от руската кухня.

Тази уникално, вкусна торта е била създадена за първи път през 1978 г. в Москва и представлява суфле с шоколадова глазура. Била е много популярна и хората чакали с часове, за да могат да си я купят. Рецептата за тортата се е пазила в строга тайна, но за щастие това вече не е така.

Класическата рецепта за Птиче мляко се прави с бизе, което представлява разбити на сняг белтъци и захар, но аз лично предпочитам варианта, който Ви представям днес.

Ето и как точно приготвям блата:

Разбивам добре с миксер яйцата и захарта, след което към тях прибавям сухите съставки – брашното, какаото и бакпулвер. Разбивам още веднъж добре с миксер и най – накрая добавям разтопеното масло.

Изсипвам сместа във форма, която намазвам с масло или покривам с хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна фурна на умерена температура – 180 градуса до готовност. Проверявам дали домашният блат за торта е готов с клечка за зъби. Когато забодете клечката в блата, по нея не трябва да остава от сместа.

Суфлето (крема) се прави, като предварително накисвам желатина в прясно мляко, за да набъбне, след което го слагам на котлона и внимавам да не закипи.

Докато разтвореният желатин изстива, разбърквам в купа заквасената сметана (може да ползвате цедено кисело мляко) със захарта. Когато желатинът се е охладил, го наливам на тънка струя в заквасената сметана при непрекъснато разбъркване.

В друга купа разбърквам течната сметана, след което добавям към нея желатиновата смес. Готовия крем за тортата изсипвам в/у студения вече блат, като предварително съм избрала подходяща форма.

Глазурата за торта правя на водна баня. Натрошавам шоколада, добавям маслото, захарта и млякото и разбърквам няколко минути до получаването на еднородна смес.

Оставям руската торта да стегне за няколко часа в хладилник и след това заливам с глазурата.

Декорацията не е задължителна, в класическия вариант даже отсъства, но аз съм добавила цветя от фондан.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *