Site Overlay

Класическа чорба от рибешки глави – Рецепта

“Рибешка чорба който обича, тази рецепта е за него “

Начин на приготвяне:

При набавянето и готвенето на прясна риба винаги запазвам главите им, съхранявайки ги във фризера.

Те са едно безценно допълнение към рибената чорба, обогатявайки рибния бульон.

Когато ги ползвате като допълнение към ястието, е добре те да бъдат така отрязани, че да е останало и част от месото на рибата.

В по-голяма тенджера (аз използвам 5 л) наливаме студена вода. Поставете в тензух измитите и отцедени от кръвта котлети и рибени глави.

Прибавете морковите цели, едра глава кромид лук, разполовен на две части, корените от магданоза и зърната пипер.

Завържете на вързопче и захлупете съда.

Варете рибния бульон на силен огън и след като водата кипне, намалете температурата на огъня и оставете да къкри до сваряването на месото.

Овкусете със сол.

Измийте и почистете зеленчуците, като нарежете пресния лук на ситно, а картофите на средни кубчета.

Доматите настържете на едро ренде.

Рибата е сварена, бульонът е поел от ароматите. Изваждаме марления вързоп и го поставяме в подходяща купа да се охлади.

Използвам този метод от години – вместо да отцеждам бульона и да гоня рибните остатъци от тенджерата, използвам марля за целта.

След като рибата изстине, старателно я почистете от костите. Отделете сварените в бульона моркови и нарежете на ситно.

Връщаме месото и зеленчуците в бульона и прибавяме ароматите – девесил, черен пипер и сол, ако е необходимо.

За почитателите на пикантната кухня прибавям едно люто чушле и оставяме да къкри още 10 минути.

Поднасяме рибената чорба топла, поръсена с нарязан на ситно девесил и лимонов сок.

Съвет: Тази стара рибарска рецепта за класическа чорба от рибешки глави е основата за всички рибни чорби и бульони. Можете да импровизирате с различни видове речна или морска риба, супа с рибни кюфтенца, с миди или с хайвер.

Гарантирам за високите ѝ вкусови качества, които ще задоволят различните изисквания на консуматорите на риба.

Задължително правило при закупуване на риба – следете за характерните белези, гарантиращи нейното качество – бистри очи, бяло коремче, ярко червен цвят на хрилете.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *