Site Overlay

Кога каква супа да си приготвим

Супите ги разделяме на зеленчукови, месни и рибни. В повечето случай приготвяме вид супа според сезона.

Най-популярните видове супи са супа топчета, пилешка супа, боб чорба, леща чорба, шкембе чорба, таратор, рибена чорба и много други.

Студената супа, или по-точно таратора, я приготвяме през лятото от кисело мляко, краставица, копър, счукани орехи и подправки.

На празничната трапеза за Бъдни вечер си приготвяме рецепта за боб чорба. Тя включва фасул, морков, домат, чушка, лук и подправки.

Често си приготвяме шкембе чорба като средство а лечение на махмурлук. Приготвяме го от добре сварено и нарязано на ситно шкембе, независимо дали е телешко или свинско.

Курбан чорбата правим при честването на лични празници, а може и обществени. Приготвят я често в голям казан от агнешко месо, агнешки дреболии, кромид лук, сладки и люти чушки, моркови, домати, яйца, ориз, магданоз, джоджен, черен пипер, червен пипер, сол и др.

Много вкусна, лека, но засищаща е пилешката супа със застройка, която е подходяща дните, когато се борим с настинката и искаме нещо силно, вкусно и топло. Тя се приготвя от пилешко месо, много зеленчуци, картофи, подправки.

Когато искаме да хапнем по-здравословно, или да намалим калориите, е подходяща студената крем супа от карфиол.

Тази супа от карфиол може да бъде предястие, а също и като начало на менюто. Приготвя се, като си сварим карфиола на пара, за да запази повече от полезните си свойства. След това го поставяме в нутрибулета като добавяме чесън, копър, кисело мляко и сол. Разбиваме и имаме готова крем супа.

Зелена супа

През пролетта си приготвяме пролетна супа според сезона пак. Това може да е супа от лапад, коприва, киселец, спанак. Този вид супи носят много пролетно настроение, и са много богати на витамини.

Супите се готвят като основна храна при боледуване, защото съдържат витамини, и полезни вещества, които възстановяват баланс на организма, затова всеки избира вкусна супа според нуждите си. И според това дали предпочита супа с месо или вегетарианска кухня. Каквото и да предпочетете, щом ястието е домашно и направено с любов, ще се хареса от всички.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *