Site Overlay

Кое е най – здравословното мляко?

Кое е най – здравословното мляко? За съжаление, в днешно време не е много сигурен съставът на предлаганото прясно мляко, освен ако не иде човек и сам не си напълни шишето. В последните години дори е налице тенденцията приемът на животинско мляко да намалява с близо 19 литра на човек, което обаче все още не е опасно.

Оказва се, че дори с тази намалена консумация се приема достатъчно количество калций и организмът не страда. Казваме калций, защото и до ден днешен с млечните продукти най – лесно си го набавяме и той покрива дневните нужди.

Калцият е елемент с метален характер и е най-активният, и най-разпространеният макро елемент в човешкото тяло. Той е на пето място по съдържание в организма (след елементите въглерод, водород, кислород и азот).

Живите организми не могат да синтезират калций, затова те трябва да си го набавят от външни източници на калций. Калцият съставлява около 1.5 – 2 % от теглото на човешкото тяло, като 99 % от калция се намира в твърдите тъкани – скелет, зъби, коса, нокти и други, а 1 % от него се съдържа в кръвта, меките тъкани и извънклетъчните течности.

Така например една чаша краве мляко осигурява една четвърт от дневните калциеви нужди, които се равняват на 1000 мг. С годините необходимостта леко се повишава, като за хора над 50 години се препоръчва дозата да е 1200 мг. Това мляко съдържа и много минерали и витамини, както и аминокиселината левцин, която е много важна за растежа на мускулите, за укрепването на костите и кожата. Освен това кравето мляко е богато и на протеини, които са бързо и лесно усвоими.

Не по – малко важен е фактът как са гледани животните и естествено с каква храна са изхранвани според известния диетолог Джейсън Калтън. Най – добре е те да са хранени с трева, понеже така в млякото им ще липсват пестицидите, евентуално антибиотици, хормони и ГМО ( Генетично Модифициран Организъм). За съжаление, като че ли става все по – трудно да откриваме такива чисти продукти в магазините.

И отново според него вторият добър избор на здравословно мляко е органичното, при което животните не са хранени с трева. То е богато на омега-3 мастни киселини, бета каротин и витамин Е, които участват в борбата със злокачествените заболявания. Тези съставки тук се откриват повече, за разлика от нормалното мляко.

Разбира се обезмаслените млека са полезни за хората с наднормено тегло и тези, които пазят тънка талия.

Соево мляко

Млякото, изчистено от лактоза пък, е за хората с непоносимост към нея, а те съставляват 6 % от населението, като на вкус е малко по – сладко от обичайното.

Соевото мляко се приготвя, като пресованите зрели соеви зърна се добави вода и малко захар. Това мляко е известно заради факта, че то не съдържа холестерол, има ниски нива на протеини и е отново подходящо за алергични хора, както и за вегетарианците. То може да се ползва във веган рецепти.

Интересен вид е бадемовото мляко. То се приготвя като тук смлените бадеми се смесват отново с вода и подсладител, като тук отново липсват наситените мазнини, холестерол и лактозата. За разлика от другите млека обаче, бадемовото е по – богато на витамин А и по – бедно на калории, но също така съдържа много малко протеини, но и калций. Такова бедно на калории и протеини мляко е оризовото мляко. То се приготвя от бял ориз, сироп от кафяв ориз и вода. И двата вида мляко се ползват във веган палачинки, постни торти и различни десерти без животински продукти.

За ползите на суровото, непастьоризирано мляко се говори много. Някои хора смятат, че преработено, то губи част от полезните си ензими и бактерии, а здравните експерти добавят опасностите човек от несвареното мляко, като да се разболее от салмонела (в организма попада бактерията Салмонела, която поразява тънките черва), листерия (отново се причинява от бактерии, като засяга повече хората с отслабена имунна защита) и други.

В САЩ се продава мляко, което е обогатено с говежди растежен хормон (BGH) понеже повечето крави са третирани с него, а той се предполага е опасен за развитието на злокачествени заболявания. По тази причина той е забранен в много страни като Австралия, Канада, Япония, в страните от Европейският съюз и други, защото BGH довежда до повишаване нивото на друга субстанция наречена IGF-1 /растежен инсулинов хормон /, която пък се счита за причина за рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво.

За съжаление, никой производител не е длъжен да упоменава наличието на BGH, по тази причина съветите са да се търси надписа – rBGH/rBST-Free, който посочва липсата му. Така че все още има спортни мнения по темата кое е най-здравословното мляко.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *