Site Overlay

Коледни дънерчета – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

1. Започнете с приготвяне на мус за пълнеж на рулцата, така той ще има време да стегне в хладилника.

Хидратирайте желатина в студена вода.

Загрейте 100 мл от сметаната и в нея натрошете турона. Тази испанска халва е много подходяща за приготвяне на различни коледни вкусотии, но ако не разполагате с нея, я заменете с някоя от другите посочени съставки, като малко намалите грамажа, ако използвате дулсе де лече или кондензирано мляко, тъй като са малко по-сладки от турона.

2. Стоплената хомогенна смес дръпнете от огъня и оставете за 2 минути, леко да спадне температурата.

Сложете хидратирания лист желатин, добре отцеден от водата и разбъркайте.

Оставете да изстине за 20-30 минути.

3. Разбийте останалите 200 мл сметана на пухкав крем. По-лесно сметаната се разбива, ако е била в хладилник.

Сипете сместа с турона при нея и разбъркайте с плавни движения до хомогенност.

Приберете муса в хладилник да стяга.

3. За блата разбийте яйцата със захарта и щипка сол – 4 минути на водна баня при слаба температура и после още 4 минути без температура като добавите и меда.

Пресейте брашното и бъркайте с кръгообразни движения до интегрирането му.

4. Сипете и заравнете пухкавата смес в тава с размери 30х40, покрита с пласт хартия за печене.

Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути.

5. Внимателно повдигнете готовия блат от тавата и го прехвърлете върху плот. Както си е с хартията, нарежете с кухненска ножица първо напречно през средата, а после всяка от половинките на още три парчета, общо 6. По желание може да нарежете блата и на по-малки части за още по-миниатюрни дънерчета.

Действайте бързо, за да не изстива, и още горещи, навийте на рулца всяка от изрязаните части. Оставете така да изстинат.

6. Отвивайте всяко малко сладко руло, слагайте от муса и навивайте отново. Готовите подреждайте върху решетка на разстояние едно от друго.

Самата решетка с рулцата сложете върху тава или силиконова повърхност, за да може лесно да оберете впоследствие оттеклият се шоколад от ганаша.

7. Загрейте на скаб огън (45 градуса) водата и шоколада. Когато получите плътен и гладък крем, поливайте с него рулцата и си помагайте с шпатула, за равномерното им покриване от всички страни. Оттеклия се шоколад на дъното на тавата обирайте с шпатулата, за да сложите и него.

Изчакайте да стегне за няколко минути.

8. С вилица направете ивици по дължина и така създайте шарка на автентичен дънер.

Приберете в хладилника, за да се втвърди шоколадът, а преди да поднесете тези очарователни коледни дънерчета ги поръсете с пудра захар, за да изглеждат заснежени.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *