Site Overlay

Коледни слепени сладки Baci Di Dama – Рецепта

Начин на приготвяне:

Фурна – 160 градуса.

Лешниците се изсипват в тава за печене на един ред и се запичат на 180 градуса за 10 минути. Докато са още топли, се прехвърлят в кухненска памучна кърпа и с нея се претриват, за да се отстрани обелката им. Охлаждат се и се смилат фино.

В купа се изсипват смлените лешници, пресятото брашно, захарта и солта. Добавя се маслото на кубчета, ванилията. Всичко се омесва на ниска степен на миксера, може и с ръка, докато се оформи тесто. Тестото се дели на шест равни части.

Всяка част се оформя на фитил с дебелина около 2 см. Тестото е ронливо и може да се разкъсва, да се разпада, но се притиска в дланта да се събере и отново внимателно се оформя. Ако е трудно по този начин, тестото може да се раздели и на повече парчета, за да се работи с по-малко количество.

Също така, ако е невъзможно събирането му, това може да е от вида на брашното, сухотата на лешниците и прочие, то тогава се добавя от 1/2 ч.л. максимум до 3 ч.л. ледена вода, но внимателно, лъжичка пробва се, отново лъжичка и отново се пробва дали ще се събере. Ако се прекали с водата, то тестото по време на печенето ще се разпука.

Оформените фитили се охлаждат в хладилник за 2 – 3 часа, или във фризер за по-бързо до 30 минути.

Фурната се загрява на 160 градуса.

Взима се един охладен фитил и се нарязва на парчета около 1 см. Другите фитили през това време продължават да се охлаждат в хладилник. Разрязаното парче тесто се оформя между дланите на идеално кръгло топче. Топчетата трябва да са с абсолютен равен размер, примерно 17 грама всяко, и за по-голяма прецизност се ползва кантарче, това е едно от задължителните условията, да се получи добра бисквитка.

Готово оформените сладки топчета се подреждат в тава върху хартия за печене с разстояние едно от друго.

Следват другите охладени фитили.

По всяка вероятност помещението, в което се работи, е достатъчно затоплено, затова бисквитката трябва да се охлади отново, да се втвърди на студено, така ще запази формата си по време на печенето.

Пече се в затоплена фурна на 160 – 165 градуса за около 12 – 14 минути. При мен печенето беше точно 12 минути засечено по часовник.

Изваждат се и се охлаждат напълно върху решетка.

Слепват се с Дулсе де Лече, но може да се слепят и с разтопен предварително и охладен шоколад.

Слепените сладки се подреждат изправени, докато стегне шоколадът.

Сладките с лешници и Дулсе де Лече Целувката на дамата – Baci Di Dama имат произход от областта Пиемонте, а това е точно областта на лешниците в Италия. Известни са още от 19 век и в началото са работени само с лешниково брашно, което по презумпция е било по достъпно в тази област на Италия.

Днес има много варианти на бисквитката, като разновидност с бадеми и какао и се нарича Baci Dorati или златна целувка. В основата си е маслено тесто с добавка от фино смлени печени лешници. Бисквитката е пръхкава, топяща се в устата с прекрасен лешников/бадемов вкус.

Baci di Dama буквално означава целувката на дамата, лешникови топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни готови за целувка.

Поглезете се и вие с Коледна слепени сладки Baci Di Dama.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *