Site Overlay

Кулинарна употреба на арарут | Gotvach.bg

Малцина са чували думата “арарут”, а тези, които все пак са я доловили отнякъде, нямат ни най-малка представа какво е това.

Арарутът е вид житна култура, малко позната в България. Тя е обаче много полезна, защото е изключително лесно смилаема и съдържа много витамини. В много случаи помага и срещу диария.

В кулинарията арарутът се използва най-вече за сгъстител на сосове, като добавка към супи или към различни тестени десерти, като сладки и соленки. Има доказано по-добри здравословни качества от царевичното нишесте и не е подходящ единствено за приготвянето на млечни сосове. Макар да няма особен аромат, той разваля вкуса им.

Добре е да се научите да използвате арарут в своето ежедневие и да го употребявате като заместител на останалите житни култури. Най-общо казано 1 с. л. арарут е достатъчна за 1 ч. ч. течност, ако искате да приготвите сос или да сгъстите супа.

Добре е сами да импровизирате с арарута докато откриете за какво можете да го използвате. Ако все пак се притеснявате, можете да пробвате следните идеи с арарут:

Сос с арарут, подходящ за заливането на меса от животни и птици

Необходими продукти: 1 л телешки бульон, 2 с. л. масло, 2. с. л. арарут, 1/2 ч. ч. вино, 1/2 ч. ч. доматено пюре, 1 ч. л. мед, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:: Бульонът, виното и маслото се слагат да врят и след 15 минути към тях се добавя арарутът, разтворен в доматеното пюре. Вари се до сгъстяване на соса и се добавят подправките.

Супа с арарут

Необходими продукти: 2 глави ситно нарязан лук, 1 морков, 4 домата, 4 пиперки, 3 картофа, 3 скилидки чесън, 3 с. л. масло, 1 дафинов лист, 2 с. л. арарут, сол, черен пипер и магданоз на вкус.

Начин на приготвяне:: Във вряща вода се пускат нарязаните лук и морков. Малко след това към тях се прибавят нарязаните чушки, обелените и нарязани на кубчета картофи, начуканият чесън и дафиновият лист.

След като зеленчуците омекнат се прибавят обелените и нарязани на кубчета домати, в които е бил размит арарутът. След като сосът на супата се сгъсти се слагат и останалите подправки и накрая готовата супа се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *