Site Overlay

Кулинарна употреба на мескита | Gotvach.bg

Мескитовото брашно се получава от плодовете с форма на шушулки и бобовидни семена от дървото Мескит. Има около 45 вида мескитови дръвчета, разпространени в сухите области по целия свят. Те растат в части от Южна Америка, югозападната част на САЩ и дори – Чихуахуанската пустиня в Мексико.

Мескитът и производните от него брашно и прах, са прекрасен източник на лесноразградими фибри. Те са сладки на вкус, но не носят излишни калории. Поради това тези продукти позволяват бавно разграждане, което не предизвиква внезапно повишаване на кръвната захар. Също така, мескитът съдържа протеини с нисък гликемичен индекс, калций, желязо, лизин, манган, цинк, магнезий и калий.

В кулинарията мескитът се смила на прах. В последствие той може да се употребява като брашно, подсладител или като основна съставка за приготвянето на сладки напитки и ферментирал алкохол. В страните, в които се употребява редовно, наличието на хора, заболели от диабет, е почти нищожно.

Поради качествата си, както и натуралната си сладост, мескитът е една от най-добрите храни за диабетици. Мескитовото брашно може да е основна съставка на сладкиши и салати. С него се гарнира и печено месо.

С мескитово брашно се приготвят хляб, бисквити, пайове и сурови крекери. Той е ароматен подсладител за всякакви сладки лакомства. Използва се самостоятелно или в комбинация с други видове зърнени брашна.

Брашното от мескит се използва като основна съставка при приготвянето на някои видове бисквитки и дехидратирани храни, най-вече за да допълни занижените нива на лизин, който в него е в изобилие.

Вкусът на мескита напомня този на меласата. В комбинация с лекия привкус на карамел, прах от мескит е идеално допълнение към различни по вид напитки – чайове, фрешове, кафета и други.

Прах от мескит се използва активно като подправка. Той е често използван за подправяне на сурови или топли десерти. Освен това влиза в състава на редица смеси за мазане, заедно с ядкови и зърнени пресни и кисели млека, плодови и ядкови продукти. В някои случаи се използва и за декорация на десерти и крем супи.

Освен в сладки, мескитът се използва и в солени ястия. Той си подхожда с почти всички зеленчукови ястия, добавя се към супи и сосове.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *