Site Overlay

Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Всяка домакиня има своите кулинарни тайни и трикове, които е натрупала през годините или е научила от своите майки и баби.

Най-популярните тайни, които опростяват и съкращават процеса на готвене в кухнята:

1. За да се получи оризът ронлив, преди готвене трябва да се измие под студена течаща вода (докато водата стане прозрачна) и се накисва в студена вода за един час;

2. Много лесно е да премахнете горчивината от лука, достатъчно е да залеете нарязания лук с вряла вода за кратко;

3. Замразените зеленчуци, за да запазят витамините си по време на готвене и да станат по-вкусни, не размразявайте предварително. Пуснете ги изведнъж във врящата вода;

4. Бърканите яйца се оказват по-пухкави, ако към тях добавите 2 с.л. студена вода и ги разбиете;

5. Запазването на красивия цвят на зелето при задушаване е доста лесно. След като нарежете зелето, залейте го с вряла вода, а после със студена вода за минутка, изцедете и можете да започнете да готвите. Благодарение на този метод, цветът на зелето няма да се промени;

6. Когато варите месо, трябва да имате предвид малък, но съществен нюанс – солите в самия край! Ако добавите сол в началото, то солта ще провокира преждевременното отделяне на сока на месото и поради това вкусът ще се влоши, месото ще остане жилаво и “стегнато” и хранителната стойност ще намалее;

Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

7. Когато приготвяте тесто за печива, било то сладки или солени, продуктите трябва да са на стайна температура;

8. Бананите запазват цвета си за по-дълго, ако увиете банановия кочан с прилепнало алуминиево фолио;

9. Леко засъхналият магданоз ще стане отново по-свеж, като поставите отрязаните леко накрая косо стръковете във вода, разредена с оцет;

10. Силната миризма на риба при пържене ще се елиминира, ако поставите обелени и нарязани филийки сурови картофи в растителното масло;

11. Сушените билки и подправките ще развият напълно аромата си, като ги запържите в масло за няколко минути;

12. Влажното тесто може лесно да разточите, като го покриете с лист пергаментова хартия;

13. Пайовете ще бъдат по-меки, ако към тестото се добавят само жълтъци;

14. Ключът към пищните печива и кифли е добре втасалото тесто. Брашното трябва да се пресява (това е задължително), защото излишните примеси се отстраняват и се попълва с кислород. Ако пък към тестото добавите картофено нишесте, тогава печивата и кифлите ще бъдат по-пухкави;

Кулинарни тайни, които трябва да знае всяка домакиня

15. Най-лесният начин да обелите домат, е да направите малък разрез в долната му част, да залеете с вряла вода отгоре, оставяте не повече за 1-2 минути. След което потапяте домата в студена вода, ципата много лесно се отстранява;

16. Месото по време на печене ще има златиста коричка, ако го намажете с мед. А твърдото месо, напоено с оцет, ще се омекоти.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *