Site Overlay

Кулинарно пътешествие в Испания: Видове тапас

Така, както в ориенталската кухня е прието да бъдат сервирани на трапезата различни видове мезета, така и испанците са приели този ритуал, но при тях той носи името тапас. Тапасите са всякакви салати, колбаси, рибни и морски деликатеси и какво ли още не, но винаги на малки порции.

На 16 юни пък отбелязваме Световния ден на тапасите, така че нека поговорим малко повече за тези вкусни предястия, които са едно от чудесата на Испания и които много често заменят цяла вечеря.

По правило идеята им е те да не служат за наяждане, а просто да възбудят апетита на хората и да ги подготвят за основното ястие. Тапас се предлагат се в почти всички заведения в Испания.

Ето кои са основните видове тапас в испанската кухня и кратко описание към тях:

1. Кюфтенца с доматен сос

Типичните тапас, които можете да си поръчате в Мадрид, но всъщност имат арабски корени. Представляват малки топчета кайма с доматен сос, към които може да бъде добавен и грах.

2. Испански колбаси

Испания е известна със своите колбаси, така както Швейцария е известна със сирената си. Под формата на тапас те обикновено се предлагат нарязани на тънко и се поднасят върху малка дъска. Сред предпочитаните колбаси са надениците чоризо, бялата и черната наденица, салчичон, бизбе, фует и др.

3. Маслини

Испания е страната, където има посадени най-много маслинови дръвчета в Европа и няма нищо чудно техните плодове да са така разпространени. Като тапас се предлагат обикновено пълнените маслини с чушка, кисела краставичка или аншоа.

4. Месни или картофени крокети

Безспорно те са френски специалитет, но и испанците много им се радват, поднесени като тапас.

5. Калмари

Калмарите са вид тапас

Обикновено те се пържат или панират и придобиват вид на чипс. Много вървят с чаша студена бира.

6. Чокос

Това е сепия, която се приготвя на скара и се подправя с магданоз и чесън.

7. Пинчо де тортиля

Испански тапас

Представлява картофена тортиля, поднесена с малка филия хляб. Този вид тапаси са характерни за Страната на баските.

8. Ядки

Те могат да бъдат най-разнообразни, но са разпространени предимно бадемите, които се консумират на чаша Херес (испанското шери).

9. Пържена дребна риба

Може да е всякаква, но се предпочитат пържените попчета.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *