Site Overlay

Ливанска Хариса – Рецепта | Gotvach.bg

“Ако сте почитатели на пикантните ястия, бихме предложили да опитате ливанската хариса “

Начин на приготвяне:

Хариса е силно люта подправка, обикновено под формата на паста, но може да се срещне и в сух вариант, приготвена от изцяло сухи люти чушки и без наличие на зехтин, разбира се.

Произходът и е северноафрикански и според древна легенда носи името на жената, която за пръв път я е приготвила. Хариса изкупила всички люти чушлета от акустирал на бреговете на Алжир кораб и забъркала паста от тези чушки, с кориандър и зехтин.

Пътуващ арабски шейх опитал пикантната разядка, много я харесал и така Хариса се разпространила в Близкия изток и разбира се Ливан, макар по- често да е наричана тунизийска подправка.

С годините съставките се обогатявали и варирали според вкуса на всяка домакиня и според географската област, но основните винаги се запазвали.

Сортовете на чушлетата, които ще изберете, оставям на вас, защото всеки има различна поносимост към лютото. Дали ще са пресни или полусушени, също е ваш избор, както и това дали ще ги почистите от семките или не. Моят съвет е да го направите.

По принцип няма строга рецепта за Хариса, тя варира и се променя според района. Затова и вие може да си я нагласите според вашият вкус.

Приготвянето е много лесно и се състои в смилане на фина или по-груба паста на всички съставки, като зехтин и лимонов сок се добавят накрая според това каква гъстота се желае да се постигне. Това влияе и на вкуса.

Аз обичам да добавям за свежест и малко пресни листа от кориандър или магданоз и ви го давам просто като идея. В случай че се възползвате от нея, намалете наполовина количеството на кориандъра на прах в рецептата.

Приготвената люта паста може да съхранявате в хладилник като отгоре налеете пласт зехтин. Подходяща е и за консервиране, както и за замразяване.

Преди консумация ливанска Хариса трябва да престои поне 24 часа, за да се смесят и улегнат вкусовете.

Използва се в множество ястия като кускус, меса и риби, а защо не и върху препечена филийка хляб.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *