Site Overlay

Лионски сос – Рецепта | Gotvach.bg

Начин на приготвяне:

Лионският сос е лучен сос, подходящ за всички видове месо или кюфтенца. Той е един от класическите основни френски сосове и е изключително вкусен.

Представям ви лесен вариант за приготвянето му.

1. Нарежете лука на тънки полумесеци, а чесъна – на филийки.

2. Разтопете на умерен огън маслото със зехтина и запържете зеленчуците до лек златист загар и омекване. Тук важно е да се сготвят бавно лукът и чесънът, за да омекнат, а не да загарят отвън и отвътре остават хрупкави.

3. Добавете виното и след минута, когато се редуцира, и алкохолът се изпари, сипете брашното и разбъркайте за минута.

4. Наливайте бульона при непрестанно бъркане, за да няма бучки. Бъркайте около 10 минути до сгъстяване и си доливайте още бульон, ако е нужно. Непрестанното бъркане е важно, ако ще сервирате соса, без да го пасирате. В случай че го предпочитате фин, при пасирането ще се разбият останали малки бучки и ще стане съвършено гладък.

Овкусете със сол и черен пипер.

Поднесете с печени меса или кюфтенца вкусният лионски сос.

Добър апетит!

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *