Site Overlay

Липаза – храносмилателен ензим за добър имунитет

Ензимите играят изключително важна роля за организма и самочувствието ни като цяло. Един от тях е така наречената липаза, която се произвежда от протеините в тялото и помага за стимулирането на различните химични реакции. Секретира се от панкреаса и активно помага на тялото да обработи и усвои съответно мазнините.

Една от основните задачи на липазата е именно да активизира обмяната на веществата и най-вече на мазнините. Именно затова учените са стигнали до заключението, че тя е един от помощниците и важните елементи на доброто храносмилане, тъй като активно подпомага този процес.

Този ензим е важен за здравето ни като цяло, но и е много полезен при патологии като целиакия, муковисцидоза и други. Именно поради това много често липазата работи заедно с други два ензима, а именно протеаза и амилаза. Първият разгражда протеините, а вторият – въглехидратите. Така заедно с липазата те са идеалният отбор, който помага на нашата храносмилателна система да работи правилно и без проблеми.

Можете дори да си направите малък тест, като това все пак в никакъв случай не изключва факта, че при храносмилателни и други здравословни проблеми задължително трябва да се обърнете към медицинско лице. Ако страдате от храносмилателни проблеми, когато ядете мазни храни, тогава причината за това е дефицита на липаза.

Освен всичко изброено до тук, той хидролизира триглицеридите и ги превръща в мастни киселини и глицерол. Липазата може да бъде намерена в кръвта ни, мастната тъкан, чревния и стомашния сок. Имайте предвид, че прекалено високите нива на триглицеридите могат да доведе до редица сериозни сърдечни заболявания и също така да бъдат знак за метаболитен синдром.

Проучванията показват, че освен за добър имунитет, липазата може да ви помогне да отслабнете, защото разгражда мазнините в тялото ви и ускорява метаболизма. Учените години наред са се опитват да активират действието на липазата. Създавайки нещо като молекулен превключвател, те успяват да увеличат силата на действието му върху разграждането на мазнините.

По този начин може значително да се увеличи храносмилането им от 15 до цели 40 процента. Влиянието на липазата върху добрия имунитет е пряко, но и е един от много важните градивни елементи на храносмилателната ни система. Тя се грижи за контролирането на редица процеси, като най-важният е именно разграждането на мазнините.

Ако имате някакви храносмилателни проблеми, тогава е добре да потърсите медицинска помощ, тъй като е възможно именно този важен ензим да е причината. Грижете се за здравето си и не подценявайте нито едно оплакване, тъй като ранната диагностика е ключът към благоприятния изход на всяко едно здравословно състояние.

Gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *